NOVA BRUKA "BOINGA"! Letelici "Junajted erlajnsa" 777-200 po poletanju nad Denverom otpao deo motora i pao na grad

D. VUJIČIĆ

21. 02. 2021. u 18:41

DELOVI aviona kompanije "Junajted erlajns" u subotu po podne pali su u predgrađu Denvera, nakon što je "boing 777-200" morao prinudno da se vrati na aerodrom, jer se zapalio desni motor.

Foto Tviter

Deo aviona koji je otpao nije mali i vrlo malo je nedostajalo da padne na kuću, javio je AP, navodeći da niko nije povređen.

Američka vazdušna federacija je saopštila da je let na relaciji Denver - Honolulu morao da bude brzo obustavljen kada se desio incident. U avionu je bio 231 putnik i 10 članova osoblja. Lokalna policija je na "Tviteru" okačila fotografije delova koji su pali pored kuće, na 40 kilometara severno od centra Denvera, a istražuje se da li je bilo povređenih.

"Avion je počeo da se snažno trese, počeli smo da gubimo visinu. Kada je sve počelo, pomislio sam, gotovi smo. Mislio sam da ćemo se srušiti", rekao je Dejvid Delusija, koji je sedeo do prozora odakle je gledao kako se zapalio motor.

Na zemlji, svedoci su čuli eksploziju sa neba i jasno im je bilo da je došlo do problema.

Najnovija nezgoda letelica "Boinga" u SAD nakon dve katastrofe aviona modela "737 mak", koji su se srušili u Indoneziji i Etiopiji, dodatno će potopiti akcije najvećeg proizvođača aviona u SAD čiji je kompanijski dug preko 60 milijardi dolara - ocenjuju agencije.

Podseća se na februarsku analizu Blumberga da je i najnoviji "Boingov" model 777 Ks (trebalo da poleti 2023) i pre ovog incidenta bio pod rizikom da će trećina već naručenih letelica jednostavno biti otkazana, kao i na činjenicu da "drimlajneri", modeli "boing 787" (naslednik 747), nisu isporučivani tokom prošle godine zbog problema sa proizvođačima motora.

Foto Tviter

Dodaje se da je "Boing" posle prva dva kvartala 2020. bio na ivici propasti, sa investicionim rejtingom BBB-/Baa2. U trećem kvartalu firma sa sedištem u Čikagu je otpustila 11.000 radnika, a najnoviji "Boingov" incident, prema agencijama, još jedan je ekser u kovčeg nekada najvećeg izvoznika u Americi i fabrike koja avione pravi od 1916.

PROBLEMI UOČENI 2015.

POSLE pada "Boingovih" aviona u oktobru 2018. u Javansko more, odnosno četiri meseca kasnije kod Adis Abebe (poginulo 346 ljudi), američki mediji su objavili da su federalne vazdušne vlasti i njihovi kontrolori još 2015. otkrili da kooperanti "Boinga" falsifikuje sertifikate na teretnim vratima aviona 777, i da to, prema dokumentima, čine godinama. Utvrđeno je između ostalog i da radnici nepravilno postavljaju žice na avione, što bi moglo povećati rizik od kratkih spojeva ili požara...

Agencija za bezbednost letenja je utvrdila više od deset slučajeva sudskog izvršenja presuda protiv kompanije zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa, ali je na kraju sve "ispeglano" sa ukupnom globom "Boingu" od 12 miliona dolara, uz obavezu kompanije da ispravi sistemske greške u proizvodnji.

Pogledajte više