UKRAJINSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO NA IVICI GAŠENJA: Nekada moćna avijacija propada u hangarima, nemaju novca ni za obuku pilota

Novosti online/Đ. M.

17. 02. 2021. u 14:04

UKRAJINSKO vazduhoplovstvo je dovedeno do ivice ukidanja zbog velikog habanja resursa i nedostatka modernog naoružanja, rekao je vojni stručnjak Taras Čmut.

Foto: Depositphotos

On je podsetio da pored toga što ne kupuje ratne avione, Ukrajina više i ne proizvodi letelice, pa u bliskoj budućnosti ratno vazduhoplovstvo neće imati nijedan aparat naoružan vođenim raketama, prenosi Ria Fan.

Čmut je oštro kritikovao odluku Ministarstva odbrane Ukrajine da modernizuje sovjetske protivradarske rakete H-58U, i uveren je da je ta odluka doneta samo da bi ukrajinska namenska industrija bila održana na nogama.

- Niko ne zna koliko tih raketa imamo, i ako me sećanje dobro služi nije bilo nijednog lansiranja. Otkad se ja bavim vojnim temama, poslednjih 10 do 15 godina, nije bilo nijednog - rekao je stručnjak.

On je takođe dodao da je ukrajinskom vazduhoplovstvu potreban novi multifunkcionalni borbeni avion, ali da Kijev trenutno nema sredstava ni za obuku pilota. Istakao je i da mu je žao što gleda ovakvo stanje ukrajinske avijacije, koja, kako kaže, "preživljava poslednje dane".

Ranije je Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da je obnavljanje flote borbenih aviona u okviru programa modernizacije za 2021-2035 nemoguće zbog nedostatka novca.

Pogledajte više