CENE NAFTE PONOVO U PADU: Oporavak tržišta ide mnogo sporije nego što se mislilo, tržište prigušeno lošim prognozama

Novosti online 13. 02. 2021. u 08:59

CENE nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 61 dolara nakon što je OPEK snizio procenu potražnje a Međunarodna agencija za energiju objavila da je tržište još uvek prekomerno snabdeveno.

Foto: Depositphotos

Na londonskom je tržištu cena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,80 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 39 centi, na 57,85 dolara, prenosi Seebiz.

Cene nafte rasle su proteklih nedelja pod uticajem smanjenog snabdevanja iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njenih saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u februaru i martu smanjiti proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je juče procena OPEK-a da će se potražnja za naftom u svetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo.

Kartel je blago snizio procenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5,79 miliona barela dnevno.

OPEK-ova procena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je snabdevanje naftom još uvek veće od potražnje, iako se očekuje da će vakcinacija protiv kovida 19 pomoći u oporavku.

- Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti avio-saobraćajni sektor - ističu analitičari.

- Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u avio-sektoru, dodaju.

Odvojeno je OPEK jutros na svojoj internet stranici objavio da je cena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,54 dolara, što znači da se nije znatnije promenila u odnosu na prethodni radni dan.

(Blic.rs)

Pogledajte više