SASTAVLJENA NOVA ITALIJANSKA VLADA: Mandatar Dragi predao listu ministara predsedniku Matareli

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

12. 02. 2021. u 20:04

FORMIRANA je nova italijanska Vlada, mandatar Mario Dragi predao je večeras listu novih ministara predsedniku Republike Serđu Matareli.

FOTO: Tanjug/AP

Vlada je formirana nakon dva kruga konsultacija koje je mandatar obavio sa liderima političkih stranaka, predstavnicima parlamentarnih grupa, socijalnim strukturama, najvećim državnim institucijama, stvorivši jednu Vladu „U ravnoteži između političkih lidera i 'tehničkih' lica, profesionalaca, koji se „ne identifikuju sa bilo kakvim političkim formulama“ na mestima ministara u oblastima koje će pokrivati kako bi doprineli da Italija krene iz paralize u koju je bila zapala u dugotrajnim poražavajućim a nekorisnim političkim nadmetanjima.

Ostao je u novoj Vladi jedan broj aktuelnih političkih lidera, neki na mestima ministara koja su pokrivali i ranije, oko polovine novih članova Vlade su žene, nakon sutrašnje zakletve novog premijera i zakletve ministara pred predsednikom Republike sledeći korak je glasanje o poverenju Vladi najpre u Senatu a potom u Poslaničkoj skupštini. Nije išlo sve glatko kako je u početku izgledalo, iako je bilo i iznenađenja u prihvatanju Programa mandatara od najvećeg dela Desnog centra („Liga“ i „Forca Italija“) bez ikakvog veta (sa izuzetkom partije „Italijanska braća“ koja je ostala pri ideji prevremenih izbora).

Ali deo aktuelne vladine većine, „Pokret 5 zvezdica“, ostao je podeljen u iskazivanju poverenja mandataru pa je pribegao glasanju upisanih članova i tako došao do odgovora za poverenje Vladi. Jer, mnogo je lidera naviklo na fotelju i nisu mogli odmah da prihvate ideju da Dragi bira Vladu sposobnih, jer je spašavanje Italije u kolapsu sanitarno-socijalno-ekonomskom nešto u čemu nema odlaganja.

Osnovne tačke Programa za izlazak Italije iz krize jesu one koje moraju imati momentalni rezultat kao i one čiji se efekat može pokazati samo nakon izvesnih reformi: pitanje rada, zapošljavanja, zaštita radnika pogođenih krizom, investicije, otvaranje velikih gradilišta, infrasturkturnih radova već započetih pa zaustavljenih, sada se planira nastavak po „modelu Đenove“ (kada je novi most bio izgrađen i pre roka), znači bez birokratskih procedura koje ubijaju Italiju, potom pitanje zaštite ambijenta i grin ekonomija.

Bez odlaganja je rad na kampanji vakcinisanja, otvaranje novih logističkih mesta sa dodatnim personalom ali i snabdevanje vakcinama koje nedopustivo nedostaju. Reforme koje će Vlada odmah započeti jesu i ona u oblasti pravosuđa, zdravstva, školstva, finansijska reforma, reforma javne administracije i poboljšanja njene efikasnosti a protiv zastarelosti koja je na snazi.

„Zvezda vodilja ove Vlade jeste evropeizam i atlantizam“, a u ovom odsutnom trenutku na Evropu se računa kao na spas, jer 15. aprila italijanska Vlada treba da preda Briselu precizan Programa kako će investirati 209 milijardi evra koje Italija treba da dobije raspodeloim iz Fonda za oporavak zemalja EU.

Uhvatiti se u koštac sa ogromnim bremenom problema u Italiji biće istinski izazov novoformirane Vlade i veštine njenogo premijera, ali oni koji imaju poverenja u njega smatraju da će on i sa svim preprekama biti uspešan kao što je bio na evropskom nivou u ulozi predsednika Evropske centralne banke, a da će nakon odlaska Anđele Merkel „biti najautoritativniji i najslušaniji lider u EU“.

Pogledajte više