NA ULICU IZLAZE UZ UKLJUČENE TELEFONE: U Rusiji pristalice Alekseja Navaljnog ipak ne odustaju od protesta

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

10. 02. 2021. u 23:31

NAJBLIŽI saradnici zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog promenili su svoju odluku da ne organizuju demonstracije do maja ili početka leta i sada pozivaju pristalice da 14. februara uveče u 20 sati izađu iz svojih stanova i upale svetlo na svojim mobilnim telefonima.

Foto AP

Leonid Volkov, koordinator štabova Navaljnog, ohrabruje građane rečima da policija neće moći da hapsi ljude sa upaljenim svetiljkama na mobilnim telefonima a poziva ih pod parolom "Ljubav jača od straha".

Zašto je promenjena odluka da se ne izlazi do proleća na demonstracije nije nikakva tajna. Saradnici Navaljnog koji sada žive u inostranstvu, odakle koordinišu rad štabova sastali su se sa zapadnim sponzorima koji su tražili da se protesti nastave. Nije slučajno što je slična ideja sa telefonskim svetiljkama nedavno realizovana u Belorusiji.

Volkov na poternici

ISTRAŽNI komitet Rusije raspisao je poternicu za Leonidom Volkovom, koordinatorom štabova Navaljnog. On se tereti zbog pozivanja dece da učestvuju u demonstracijama. Volkov se sada, kao i još nekoliko drugih vođa demonstracija, nalazi u inostranstvu. Volkov (40) je otac troje dece, i po profesiji je programer.

Foto AP

Organizatori dosadašnjih demonstracija nisu bili zadovoljni brojem ljudi koji na njima učestvuju. Leonid Volkov je bio razočaran malim odzivom i zbog toga sada pokušavaju da privole građane da izađu sa upaljenim mobilnim telefonima. Sugestija organizatora akcije je da se obavezno slikaju takve aktivnosti i sve to pokazuje na internetu da bi se dokazivala masovna podrška Navaljnom.Mnogi se ipak i dalje neće pridružiti organizatorima demonstracija iz davno poznatog razloga: velika većina građana Rusije je alergična na one koji za rušenje vlasti dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva i takvi ne mogu da dobiju značajni broj glasova na bilo kojim izborima, a pogotovo ne na jesenjima za Dumu (parlament).

Znaju to i pristalice Navaljnog pa zovu opozicionare da se udruže da oduzmu glasove Putinovoj "Jedinstvenoj Rusiji". Zato je bivši vlasnik naftne kompanije "Jukos", a sada politički emigrant na Zapadu, Mihail Hodorkovski podržao Alekseja Navaljnog mada se donedavno nije sa njim u mnogo čemu slagao.

Pogledajte više