ZAHAROVA O SLUČAJU "NAVALJNI": NJegove pristalice izvode akcije po "američkom priručniku"

Novosti onlajn

10. 02. 2021. u 15:44

PRIPREME za akcije planirane 14. februar, koje su najavile pristalice Alekseja Navaljnog, sprovode se prema priručniku Sjedinjenih Američkih Država, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: EPA

- Recite, da li ste se pre toga interesovali, kako se organizuju neki događaji na teritoriji drugih država, na primer SAD ili drugih struktura NATO-a? Da li ste u toku, niste? Tamo je bilo razno cveće i trake. Pogledajte, unapred se promovišu vrlo popularne boje, simboli, 'heštegovi' i drugo. Da li ste zaboravili kako su sa ružama u rukama ušli u parlament Gruzije? Sa strane bi izgledalo veoma smešno, i pre i posle tog događaja, da nismo znali kako će se sve to završiti - rekla je Zaharova u emisiji „Eho Moskve“, odgovarajući na pitanje da li se akcije planirane za 14. februar smatraju „podstaknutim od zvaničnika NATO-a“.

Saborci Navaljnog su ranije najavili nove proteste, predlažući stanovnicima Rusije da izađu u svoja dvorišta i zapale baterijske lampe.

Zaharova je podsetila da je u Ukrajini bio „narandžasti“ Majdan, takođe se prisetila i „arapskog proleća“, kada su organizovane masovne pobune u čitavom regionu, što je dovelo do smene nekoliko vlada i stvorilo političku krizu u zemljama regiona.

Foto AP

- Mi ne samo da vidimo ruku SAD-a, mi jednostavno znamo. Ovde nema šta da se sakrije, ništa ne treba izmišljati. Očigledno je da je to klasičan posao po istim priručnicima o kojima tako često govorite. Možda je nekome smešno. Ja, na primer, ne vidim ništa smešno u tome - dodala je ona, odgovarajući na pitanje da li u ovim akcijama vidi „ruku SAD-a“.

U ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja onih koji su kršili javni red i mir i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je poslao video-materijale visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju, u kojima je prikazano kako vlasti u Rusiji i Zapadu reaguju na neodobrene mitinge.

(Sputnjik)

Pogledajte više