OBIĐETE HAVANU, PRIMITE "SOBERANU": Svet sve više zahvata trend “vakcinalnog” turizma

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

09. 02. 2021. u 22:53

CEPIVO protiv kovida u nekim zemljama vide kao izuzetnu priliku da razviju "vakcinalni turizam".

Foto AP

Na taj način se pomaže građanima da se zdravstveno zaštite, a istovremeno, više nego dobro čini se i sektoru turizma, koji u ovo vreme trpi ogromnu štetu zbog dugotrajne pandemije.

Pored Rusije, koja razmišlja da uskoro u svoju ponudu uvede organizovane dolaske zainteresovanih stranaca na cepljenje protiv kovida, ova vrsta turizma već se razvila u određenim delovima sveta. Jer, sve je više ljudi koji ne žele da čekaju svoj red u trenutku dok vakcina nema dovoljno.

Poznati londonski klub "Najtsbridž krug", već je organizovao za svoje bogate članove turističku turu do Ujedinjenih Arapskih Emirata, da bi dobili spasonosnu vakcinu. Zainteresovani, koji plaćaju godišnju klupsku članarinu od čak 25.000 funti, koriste priliku za putovanje radi biznisa, a i da bi primili kinesko cepivo "sinofarm", od poslednjeg dana januara. Američko-nemačka vakcina "Fajzer-Biontek" je rezervisana samo za domaće stanovništvo. Plaća se preskup aranžman, dok je vakcina - besplatna.

Oko 50.000 doza protiv virusa korona već je dato na Floridi onima koji nemaju prebivalište, gde su u probitnim pravilima naveli da vakcinu mogu da prime svi stariji od 65 godina, bez obzira na mesto boravka. To je navelo mnogobrojne turiste iz čitave Amerike, od Argentine do Kanade, da dođu i stanu u red. Lokalne turističke agencije dobijaju veliki broj poziva zbog toga. Broj doza datih strancima doveo je u pitanje strategiju vakcinisanja, pa su vlasti morale da reaguju i dodaju pravilo boravka na teritoriji Floride od najmanje tri meseca, da bi se dobila vakcina. Bogataši ne pitaju za cenu, pa rezervišu hotele i vile, pristajući i na ovaj uslov.

SRPSKA DIJASPORA

MEDICINSKI turizam u zemlji porekla ovih dana upražnjava i srpska dijaspora, koja živi širom Evrope. Imajući u vidu da na Zapadu još nema kineskih i ruskih cepiva, i da zbog toga vlada nestašica, mnogi naši građani na boravku u inostranstvu koriste priliku da dođu u Srbiju i obiđu rodbinu, ali i da se vakcinišu, naročito u vreme đačkih raspusta. Zbog ograničenih pravila kretanja, ova putovanja su često komplikovana, ali mnoge ni to ne sprečava da dođu.

Foto AP

Agencije koje su već ranije organizvale medicinski turizam, sada su se preorijentisale na kovid. U Indiji, tako, za 2.000 dolara priređuju boravak za sve one koji poseduju američku vizu, a aranžman podrazumeva obilazak kulturnih znamenitosti, hramova i ubod špricem. U izboru su boravak na licu mesta potreban za revakcinu, ili dva odlaska i povratka. Slični odlasci organizuju se i za Veliku Britaniju (odakle neki putuju u UAE), a planiraju se "paketi" i za Rusiju.

Kuba je otišla još dalje, pa turistima nudi - sopstvenu vakcinu. Ovaj program biće na raspolaganju već od marta, iako je cepivo "soberana 2" tek u završnoj fazi ispitivanja.
Sve to neće doprineti smanjenju socijalnih razlika, jer će oni koji imaju novac na ovaj način brže i lakše zaštiti svoj život, za razliku od drugih, koji će morati (ne)strpljivo da čekaju svoj red.

Pogledajte više