MARIJA ZAHAROVA: Zapad primorao Rusiju da protera evropske diplomate

Novosti online 07. 02. 2021. u 14:23

PROTERIVANjE diplomata Nemačke, Švedske i Poljske iz Rusije zbog učešća u nezakonitim akcijama je mera na koju su zapadne zemlje primorale zvaničnu Moskvu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: EPA

- Nažalost, bili smo prinuđeni da preduzmemo mere na koje su nas primorali – a to je proterivanje diplomata iz tri zemalja Evropske unije koje su učestvovale u radnjama koje nisu bili odobrene, odnosno u nezakonitim akcijama - rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Podsetimo, Rusija je u petak proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Nakon što su ruske vlasti donele ovu odluku stigle su reakcije iz Evrope – dok su Nemačka i Švedska osudile taj postupak, Poljska preti odmazdom.

Inače, Simonovski sud u Moskvi je ranije doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

(Sputnjik.rs)

Pogledajte više