OŠTRA PORUKA IZ KINE ZA VAŠINGTON: "Spremni smo na odbranu nacionalnog suvereniteta!"

Tanjug

04. 02. 2021. u 19:05

PEKING je poručio da nastavlja da nadgleda američke vojne manevre u blizini kineskog kopna i Tajvana, upozoravajući da je Kina spremna da odgovori na američke pretnje i provokacije.

Foto: Printscreen/Jutjub/RT

Govoreći u četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da je Peking pažljivo pratio prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz ranije istog dana.

- Kina će nastaviti da održava visok nivo opreznosti u svakom momentu, spremna da odgovori na sve pretnje i provokacije u bilo kom trenutku i odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je Vang.

- Nadamo se da će Sjedinjene Države igrati konstruktivnu ulogu za regionalni mir i stabilnost, a ne obrnuto - dodao je on.

Američka mornarica poslala je danas ratni brod u Tajvanski moreuz, prvi put pod administracijom Džoa Bajdena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač „Ju-Es-Es Džon Mekejn“ imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz, što pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, kao i da će vojska Sjedinjenih Država nastaviti da leti, plovi i izvodi operacije tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo.

Peking je više puta pozivao Vašington da se pridržava principa „jedne Kine“ i da ne preduzima akcije koje bi naštetile kinesko-američkim odnosima, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

Ipak, Tajvan zadržava svoju nezavisnost od Kine i nova administracija Bajdena je ponovila svoju „čvrstu“ posvećenost odbrani ostrva, prenosi RT.

Peking je takođe pozvao SAD da odustanu od izvođenja vojnih manevara u spornim vodama u blizini Kine i oko njih.

Samo nekoliko dana nakon što je Džo Bajden stupio na dužnost, američka grupa koju su predvodili „Ju-Es-Es Teodor Ruzvelt“ i tri ratna broda ušla su u Južno kinesko more, označavajući nastavak poteza povučenih tokom Trampove administracije. Američka vojska rekla je da je ovaj potez promovisanje „slobode mora“.

Peking je pozvao Bajdenovu administraciju da se aktivnije uključi u dijalog kako bi smanjio nagle napetosti između supersila.

Pogledajte više