SVE JE KRIV BREGZIT? EU zabranila izvoz vakcina protiv korone u Severnu Irsku, London traži objašnjenje Brisela!

Srna

30. 01. 2021. u 00:36

VELIKA Britanija je saopštila da je hitno zatražila odgovore od EU zbog odluke da zabrani izvoz vakcina protiv kovida 19 Severnoj Irskoj.

Foto: Depositphotos

- Britanska administracija hitno traži objašnjenje Evropske komisije zbog objave EU i pojašnjenje namera - saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera Borisa Džonsona.

Evropska unija je od danas zabranila izvoz vakcina protiv kovida 19 u Severnu Irsku, preglasavajući delove protokola o Bregzitu.

Nešto ranije se Evropska komisija saglasila sa planom da kontroliše izvoz vakcina iz EU uključujući Britaniju, navodeći da je to neophodno radi osiguranja sopstvenih zaliha.

Prvi ministar Severne Irske Arlen Foster opisala je "neverovatan čin neprijateljstva" odluku EU da se pozove na Šesnaesti član Protokola jeverne Irske koji omogućava Britaniji ili evropskom bloku da preduzme jednostrani postupak ukoliko će biti negativnog uticaja od sporazuma.

Severna Irska vakcine dobija od Britanije ali je ovaj potez izazvao negodovanje političara nakon manje od mesec dana od zvaničnog izlaska iz članstva EU.

Pogledajte više