OHRABRUJUĆI PODACI IMUNIZACIJE FAJZEROVOM VAKCINOM: U Izraelu neznatan procenat zaraze posle vakcinacije

J.Ž.S. 26. 01. 2021. u 12:10

Preliminarni podaci koje je objavila druga vodeća izraelska osiguravajuća agencija, pokazuju da se manje od 0,01 odsto, odnosno samo 20 osoba od 128.600 onih koje su primile obe doze Fajzerove vakcine posle nešto više od nedelju dana zarazilo koronavirusom.

Foto: N.K.

Izrael je trenutno među svetskim liderima kada je u pitanju brza kampanja vakcinacije protiv koronavirusa. Građani su prve doze cepiva počeli da primaju već 19. decembra.

Izraelci Fajzeru svake nedelje šalju podatke o kampanji imunizacije stanovništva, u skladu sa sporazumom o saradnji koji bi mogao da pomogne ostalim zemljama. Stručnjaci tvrde da kada je reč o preliminarnim podacima da su brojevi ohrabrujući.

Od 20 zaraženih osoba polovina ih je bolovala od hroničnih bolesti. Svi su pokazivali tek blage simptome, poput glavobolje, kašlja, opšte slabosti i umora, ali niko od nije hospitalizovan niti je imao temperaturu višu od 38,5. Većina je testirana na kovid-19 zbog kontakta s osobom kod koje je potvrđena zaraza.

Od oko devet miliona stanovnika, više od 2,6 miliona Izraelaca dosad je primilo prvu dozu vakcine, a oko 1,2 je dobilo obe.      

Pogledajte više