"NIŠTA OD TOGA": Bajden ne veruje da će Trampov opoziv biti usvojen u Senatu

Tanjug

26. 01. 2021. u 08:29

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden ocenio je da u Senatu neće biti dovoljno glasova da bi se bivšem predsedniku Donaldu Trampu izglasao opoziv.

Foto AP

Bajden je izrazio gledište da 17 senatora iz redova Republikanske stranke, koliko je potrebno da bi se uz sve demokratske glasove izglasao opoziv u Senatu, neće glasati protiv bivšeg američkog predsednika, prenosi CNN.

- Mislim da se opoziv mora dogoditi. On bi imao uticaj na zakonodavnu agendu i izbor nominovanih za vladin kabinet, ali bi gori uticaj imao ako se ne dogodi - rekao je Bajden za američke medije.

Dodao je da bi ishod saslušanja u Senatu bio drugačiji da je Trampu ostalo još šest meseci mandata, ali da je teško da 17 senatora glasa za njegov opoziv.

- Senat se promenio otkad sam ja bio tamo, ali nije se toliko promenio - rekao je Bajden, koji je, kao potpredsednik SAD u mandatu Baraka Obame, predsedavao Senatom.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv Donalda Trampa, a u ponedeljak je tu rezoluciju prosledio Senatu na odlučivanje.

Senat će započeti saslušanje 8. februara, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer. Da bi impičment bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova u Senatu koji je podeljen između republikanaca i demokrata 50:50, dok odlučujući glas ima predsedavajuća, potpredsednica SAD Kamala Haris.

(Sputnjik)

Pogledajte više