VELIKI PLAN RUSIJE I KINE: Najavili proizvodnju novog aviona CR929 - prvi let već 2023. godine! (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 01. 2021. u 14:51

PROIZVODNjA širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine, izjavio je šangajski informativni izvor „Icaj global", pozivajući se na glavnog inženjera za preliminarna istraživanja Kineske korporacije komercijalnog vazduhoplovstva (SOMAS) Čžan Čžigana.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Simple Flying

Inženjer je pojasnio da će montaža prvog primerka aviona značiti, da su strane usaglasile i utvrdile parametre aviona, kao što je oblik trupa, njegova veličina, osnovne materijale i izbor glavnih dobavljača.

- Ako bude moguće, mi se iskreno nadamo, da će neke iz osnovnih sistema imati dva ili više dobavljača - kaže inženjer i ukazuje da će to obezbediti kontinuirano poslovanje.

Rusko-kineski projekat širokotrupnog aviona velikog dometa realizuje se od 2014. godine. Avion zajednički prave Ujedinjena avionska korporacija i kompanija „Craic“, deo kineske kompanije SOMAS, sa sedištem u Šangaju.

Ruska strana je odgovorna za konzole krila, srednji deo i mehanizaciju krila, a kineska za trup, prednji deo aviona i krila.

Bazna verzija aviona CR929-600 može da preveze 280 putnika na udaljenost do 12.000 kilometara. Avioni će se sastojati iz modifikacije sa produženim trupom CR929-700 i skraćenim trupom CR929-500.

Prvi probni let je previđen 2023. godine.

(Sputnjik)

Pogledajte više