PETAO KUKURIČE SADA PO ZAKONU! Francuzi zaštitili svoje nasleđe

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 01. 2021. u 00:41

PETAO ima pravo da kukuriče. To je suština zakona koji su usvojili francuski poslanici, a kojim se uvodi priznavanje zvučnog, ali i mirisnog nasleđa u ruralnim sredinama.

Foto Tanjug

Sve je počelo pre dve godine, pričom o petlu Morisu s atlantskog ostrva Oleron. Posle tužbe komšija, koji nisu mogli da spavaju od njegovog kukurikanja, sud je presudio da petao ipak može da se oglašava kad hoće. Moris, tako, nije završio u supi, i poživeo je do maja 2020.

- Neverovatno ali istinito, trenutno postoji više od 20.000 tužbi suseda kojima smetaju buka ili miris životinja u seoskim sredinama - ističe inicijator zakona, poslanik centrista Pjer Morel-A-Lisije.

Tako se štiti francuski nacionalni simbol petao, ali se to isto odnosi i na poj cvrčaka na jugu ili na miris kravlje balege u Normandiji. Na kreketanje žaba, takođe.

Ipak, ne može se reći da sud i ranije nije bio blagonaklon prema "zvucima prirode". Tako je u dubini francuske provincije, između Klermonferana i Sent Etjena, sud pre dve godine doneo presudu u korist vlasnika petla koji se glasno oglašavao, u kojoj se između ostalog navodi: "Imajući u vidu da je kokoš bezazlena i glupa životinja, do te mere da još niko nije uspeo da je dresira, da njeno susedstvo sadrži mnogo tišine uz nešto prijatnog kvocanja i kokodakanja, sud neće presuditi da kokoš smeta stanovniku lokaliteta La Rošet".

INVENTAR ZVUKA I MIRISA

REGIONALNI saveti za kulturu će sada morati da utvrde inventar zvuka i mirisa i pridruže ga već postojećoj listi dvoraca, crkava i drugih zdanja. U svakom regionu biće angažovani državni službenici, pravnici, istoričari, geografi i etnolozi koji će definisati specifičnosti svakog regiona.

Pogledajte više