VELIKI DOGOVOR MERKELOVE I PUTINA: U Evropi bi se mogla proizvoditi ruska vakcina „Sputnjik Ve“

Novosti onlajn

21. 01. 2021. u 13:41

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazila spremnost za saradnju na ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali da je za to potrebna registracija kod evropskog regulatora.

Foto AP

- Zaista sam razgovarala sa ruskim predsednikom. Poznato je da Rusija ima vakcinu ‘Sputnjik Ve’ i rekla sam da ako želimo da sarađujemo, a verujem da uz sve političke nesuglasice koje su trenutno ozbiljne, u vreme pandemije može se sarađivati u humanitarnim oblastima“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, da bi vakcina mogla da se koristi u Evropskoj uniji i zajednički proizvodi, „mora da dobije dozvolu Evropske medicinske agencije (EMA)“.  

- Rusija se sada obratila Evropskoj medicinskoj agenciji. Predložila sam da naš Institut ‘Pol Erlih’ podrži Rusiju na ovom putu, koji zahteva EMA - dodala je Merkelova.

Institut „Pol Erlih“ u Nemačkoj odgovoran je za odobravanje i kontrolu odgovarajućih medicinskih proizvoda.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

(Sputnjik)

Pogledajte više