POSLE BROJNIH KRITIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: "Vog" pravi novu naslovnu stranu sa Kamalom Haris

J.Ž.S. 20. 01. 2021. u 15:18

Korisnici društvenih mreža kritikovali su i osvetljenje fotografiji na kojoj je Kamala Haris odevena u sako, pantalone i starke, istovremeno propitujući uredništvo "Voga" da li su namerno odlučili da osvetle i njenu boju kože.

Foto Tyler Mitchell/Vogue

Takođe su se pitali zbog čega je časopis za štampano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju, koja je korišćena za digitalnu naslovnicu. Na njoj, Haris pozira u svetlo plavom kostimu dizajnera Majkla Korsa ispred zlatne pozadine.

- Posle velikog intersovanja za digitalnu naslovnicu i u skladu s proslavom istorijskog trenutka inauguracije, objavićemo limitirani broj specijalnog izdanja - rekao je portparol "Voga".

Urednica Ana Vintour bila je prisiljena da brani izbor originalne fotografije koja je početkom meseca kružila na internet stranicama.

- Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu štampanog izdanja - rekla je ona, pojasnivši da namera časopisa ni u kojem slučaju nije bila da umanji značaj neverovatne pobede Kamale Haris na izborima i da je originalna fotografija izabrana zbog pristupačnosti.

Obe fotografije je snimio američki fotograf Tyler Mičel. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografisao za naslovnicu "Voga", a prva mu je pozirala Bjons.

Haris nije javno reagovala, ali njeni izvori bliski američkim medijima rekli su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.     

Pogledajte više