LUKAŠENKO SE OBRATIO NACIJI: Belorusiji su objavili rat!

Novosti online 16. 01. 2021. u 17:20

UPRKOS svom skromnom mestu na karti sveta, Belorusija može sebi dozvoliti da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, izjavio je predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko, prenosi beloruska državna agencija Belta.

Foto Tanjug AP

Beloruski lider je na prijemu povodom proslave pravoslavne Nove godine podsetio da je pre par godina u toj istoj sali svoje rezidencije upozoravao da će Belorusiju okušati da li je dostojna svoje nezavisnosti ili ne.

- Vreme nas je testiralo i dalo odgovor: dostojni smo. Doslovno su nam objavili rat 2020. godine. Rat nije bio pokrenut protiv predsednika, državnih službenika, bezbednosnih snaga, nego protiv jake države u celini, države koja uprkos svom skromnom mestu na karti sveta može dozvoliti sebi da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku - rekao je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, prethodna godina naterala je Beloruse da gledaju na svet i svoje mesto u njemu „široko otvorenih očiju“.

- Sa jedne strane, 2020. godina nam je stavila maske, a sa druge strane – sa pojedinaca ih je skinula. Bolje smo upoznali jedni druge. U nekoga smo se, nažalost, razočarali, a u nekome smo pronašli oslonac. Videli smo Beloruse koji su u kritičnom istorijskom trenutku ostali verni časti i savesti, što je u naše pragmatično doba posebno vredno - istakao je Lukašenko.

Protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

(Sputnjik)

Pogledajte više