BIĆE NAM POTREBNO PET GODINA ZA VAKCINACIJU: Španska ministarka odbrane najavila pomoć vojske u imunizaciji stanovništva

Tanjug

05. 01. 2021. u 17:05

ŠPANSKA ministarka odbrane Margarita Robles izjavila je da bi vojska mogla da pomogne u naporima zemlje da sprovede vakcinaciju protiv korona virusa.

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Otkako je Španija počela kampanju vakcinacije pre nekih 10 dana, dato je samo 83.000 doza vakcine, preneo je britanski list "Gardijan".

- Ovim tempom biće nam potrebno pet godina da se vakcinišemo protiv kovid-19 - izjavio je medicinski tehničar Antonio Forsada španskom listu "Mundo".

Španija je jedna od najviše pogođenih zemalja u Evropi sa više od 50.000 smrtnih slučajeva i skoro dva miliona zaraženih.

Vakcinacija se veoma razlikuje među regionima - Madrid je u subotu saopštio da je iskoristio samo šest odsto doza vakcina koje je dobio, dok je severni region Asturije naveo u ponedeljak da je iskoristio 81 procenat dobijenih vakcina.

S obzirom na izveštaje da kampanja teče sporo zbog kadrovskih pitanja, španska ministarka odbrane je rekla da je vojska spremna da pomogne ako zatreba.

- Oni su u potpunosti dostupni za sve što zdravstvene vlasti zatraže od nas - rekla je Margarita Robles novinarima.

Pogledajte više