POČINJE KRVAVA OSVETNIČKA OFANZIVA: Sirijska armija preplavila Veliku pustinju, podršku pružaju Rusi i Palestinci

Novosti online/Đ. M.

02. 01. 2021. u 13:47

SIRIJSKA arapska armija je danas, uz podršku ruske avijacije, započela veliku operaciju protiv militanata Islamske države u Sirijskoj pustinji (Badija al-Šam).

Foto: Printscreen

Ova operacija je odgovor na tragičan bombaški napad koji je Islamska država izvela u sredu, u kome je poginulo gotovo 40 sirijskih vojnika, dok su šestorica teško ranjeni.

Vojnici su se autobusom vraćali na front nakon odsustva, kada su upali u zasedu džihadista u provinciji Deir ez Zor. Ubijeni su mahom bili pripadnici Četvrte brigade Sirijske arapske armije.

Takozvana Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da sirijskoj vojsci, pored ruskih aviona, podršku pružaju i Nacionalne odbrambene snage i palestinska Jerusalimska brigada (Al-Kuds).

Ruske letelice izvele su desetine napada po položajima Islamske države na velikoj teritoriji koja se proteže od Hame i Alepa do Rake.

Iako je Islamska država načelno poražena, ostaci džihadista nastavljaju da predstavljaju veliku opasnost za sirijsku vojsku. Samo tokom 2020. godine živote je izgubilo 819 sirijskih vojnika, uglavnom u zasedama.

Pogledajte više