SOLEJMANI JE BIO PIONIR BORBE PROTIV DŽIHADISTA: Ruski general o američkim pretnjama i strahovima uoči godišnjice atentata

Novosti online/Đ. M.

02. 01. 2021. u 12:57

RUSKI general-pukovnik u penziji i potpredsednik Akademije za geopolitička pitanja Leonid Ivašov rekao je danas za iransku agenciju IRNA da je pobeda nad Islamskom državom izvojevana zahvaljujući naporima generala Kasema Solejmanija.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

- On je svojim vojnim genijem uspeo da ujedini civilne i vojne snage iz Iraka i Sirije protiv Islamske države - rekao je Ivašov.

Ivašov je dodao da je general Solejmani bio pionir u borbi protiv međunarodnog terorizma, i istakao je da ga nikakav rizik nije odvratio od puta koji je izabrao.

- Atentat koji je izvršen po Trampovom nalogu najbolje dokazuje kako su "šuplje" tvrdnje američke vlade koja se navodno bori protiv međunarodnog terorizma - izjavio je Ivašov.

Ivašov smatra da su Sjedinjene države i neke zemlje sa Bliskog istoka imale ključnu ulogu u formiranju Islamske države, i da ova grupa bez takve podrške nije mogla da operiše u Iraku i Siriji.

Leonid Ivašov/Foto: Printscreen

General Kasem Solejmani je ubijen 3. januara 2020. godine u vazdušnom napadu američkih snaga na bagdadskom aerodromu.

Sa njim je nastradao i vođa iračkih Jedinica za mobilizaciju naroda Abu Mahdi al-Mohandis. 

Uoči godišnjice ubistva generala Solejmanija rastu tenzije na Bliskom istoku, dok Pentagon strahuje od sve češćih napada iračkih šiitskih grupacija na sve "tanje" položaje američke vojske u Iraku i Siriji.

Pogledajte više