PRVA FOTOGRAFIJA NOVOG RUSKOG DRONA! "Orion" će biti udarna pesnica velike armije, sjajna premijera za Novu godinu

Novosti online

28. 12. 2020. u 10:07

MINISTARSTVO odbrane Rusije objavilo je na svom sajtu kalendar za 2021. godinu sa primerima modernog naoružanja, gde je prvi put zvanično predstavilo fotografiju jurišnog drona „Orion“.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Na fotografiji je letelica napravljena u okviru razvojnog programa „Inohodec“, sa nekoliko avionskih bombi KAB-20. Bombe su teške 21 kilogram, imaju visokoeksplozivne fragmentacione bojeve glave od sedam kilograma, opremljene su satelitskim ili laserskim sistemima za navođenje i namenjene su za veoma precizno uništavanje lakih oklopnih vozila i neprijatelja. Uređaj je predstavljen u dizajnu pustinjske kamuflaže.

Ministarstvo je u kalendaru za 2021. godinu predstavilo i fotografije teške jurišne bespilotne letelice „Ohotnik“ i lovca pete generacije Su-57, podmornice klase „Borej“, tenka T-90M „Proriv“, BMP „Armata“ i druge savremene tehnologije.

Projekat je započet 2011. godine na zahtev Ministarstva odbrane Rusije.  

„Orion“ spada u klasu dronova sa letom srednje visine i sa dugim trajanjem leta. Maksimum leta će mu biti najmanje jedan dan sa maksimalnom visinom od oko osam hiljada metara. Dron je težak 1.100 kilograma, nosivost mu je 250 kilograma.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Prvi prototip je napravljen još 2015. godine, a ispitivanja su započeta 2016. godine. Verzija za izvoz je predstavljena na aeromitingu MAKS-2017.

Potpisivanje prvog serijskog ugovora za isporuku dronova „Orion“ između Ministarstva odbrane i kompanije „Kronštadt“ je nastalo na forumu „Armija-2020“. Prvi set bespilotnog kompleksa prebačen je u eksperimentalnu vojnu eksploataciju u aprilu 2020. godine.

(Sputnjik)

Pogledajte više