ŠTO VIŠE MESA, BEZ ALKOHOLA: Dr Aleksander Ginzburg savetuje one koji su primili “sputnjik” vakcinu na šta da obrate pažnju

V. N.

26. 12. 2020. u 22:43

Ruski naučnici preporučili su svima koji prime vakcinu protiv kovida da konzumiraju hranu bogatu proteinima jer njihov manjak, kao i stres, može negativno da utiče na stvaranje antitela.

Foto AP

- Ljudi koji prime vakcinu protiv kovida 19 trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitela na koronu - rekao je Aleksander Ginzburg, šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" koji je razvio "sputnjik V" vakcinu.

- Količina hrane bogate proteinima, odnosno količina proteina u ishrani ima veliki uticaj na proizvodnju antitela. Proizvodnja antitela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekat na to - pojasnio je Ginzburg za TASS.

On je dodao da ljudi koji su se vakcinisali treba da se usredsrede na konzumaciju visokokvalitetnih proteina, a prema ruskom naučniku, količina hrane bogate proteinima koja se konzumira u nekoj zemlji pokazuje ne samo koliko je ta nacija bogata, već i koliko je jak kolektivni imunitet njenog stanovništva. Među faktorima koji mogu negativno uticati na proizvodnju antitela, naučnik je uvrstio alkohol i stres.

Pogledajte više