PUTIN: NIKAD VIŠE RAKETA! Rusija prevazišla veliki Sovjetski Savez po procentu savremenog naoružanja u svim rodovima vojske

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 12. 2020. u 19:24

U 2021. godini Rusija planira da dostigne nivo savremenog oružja u raketnim jedinicama od 88,3 odsto. Što se tiče drugih rodova vojske, do 2024. godine nivo savremenog oružja bi trebalo da dostigne 75,9 odsto.

Putin i Šojgu / Foto AP

Saopštio je ovo ruski predsednik Vladimir Putin na proširenom zasedanju Kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije. U vreme SSSR-a tadašnja armija je imala 54 odsto savremenog oružja. Što se tiče strateških, atomskih snaga, SSSR je imao 65 do 70 odsto savremenog oružja.

- Sredinom decembra 2020. godine deo savremenog naoružanja i tehnike u ruskoj vojsci je veći od 70 odsto. U atomskim snagama Rusije savremenog naoružanja je 86 odsto. Na taj način naša armija je na nivou da obezbedi garantovanu bezbednost Rusije - istakao je Putin.

On smatra da je u sadašnjim uslovima stajati na mestu nedopustivo:

- Brzina promena u svim važnim sferama za oružane snage je neobično visoka. To nije čak formula 1, brzina je postala kosmička - kazao je on.

Putin je istakao hrabrost ruskih vojnika i oficira u Siriji i spomenuo ruske mirotvorce u Karabahu. Pohvalio je svoju armiju koja je u godini epidemije uspela da izgradi 30 medicinskih centara. Bilo je montirano i osam poljskih bolnica.

- Umesto da se ujedinimo u borbi protiv korone, razbuktavaju se novi i zaoštravaju stari, regionalni konflikti, a radi se i na podrivanju svetske stabilnosti - ocenio je Putin.

On smatra da je visok rizik da se pogorša situacija u Zakavkazju, na Bliskom istoku i u Africi, ali i drugim delovima sveta. Ne smanjuje se aktivnost NATO i produžava se degradacija kontrole naoružanja. Zbog toga Rusija podiže bojevu spremnost:

- Mi ne nameravamo da razmeštamo rakete malog i srednjeg dometa u evropskom delu Rusije, ali smo spremni da reagujemo ako to učine zapadne zemlje u blizini naših granica - naglasio je Putin.

STANOVI ZA VOJSKU

U poslednje tri godine iz državnog budžeta je izdvojeno za kupovinu 15.000 stanova za vojsku. Od 2021. do 2023. godine stanove će dobiti više od 10.000 ljudi. Tako će od 2018. do 2023. godine stanovima biti obezbeđeno ukupno oko dve stotine hiljada ljudi. Deo stanova biće kupljen pod povoljnim hipotekarnim kreditima.

Pogledajte više