NAPAD NA RUSKU VOJSKU U SIRIJI: Militanti koje podržava Turska otvorili žestoku vatru na patrolu (VIDEO)

Novosti online 20. 12. 2020. u 19:26

DANAS popodne, 20. decembra, militanti koje podržavaju Turci, otvorili su vatru na patrolu ruske vojne policije, koja se kretala da ponovo otvori autoput M4 na severoistoku Sirije.

Foto: Jutjub/Printskrin

Patrola, koja je krenula iz grada Ajn Isa u severnoj Raki, imala je zadatak da prati kolonu civilnih vozila duž autoputa M4.

M4 povezuje Raku sa al-Hasakom i Alepom. Pre šest meseci, autoput je ponovo otvorila ruska vojna policija. Međutim, autoput je kasnije ponovo zatvoren kao rezultat intenzivnog turskog granatiranja Ajn Ise.

- Frakcije lojalne Ankari namerno su otvorile mitraljesku vatru na rusku patrolu istočno od Ajn Ise - navodi se u izveštaju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

- Patrola je odgovorila na vatru i saobraćaj (na autoputu) je zbog toga zaustavljen - dodato je u izveštaju.

Ministarstvo odbrane Rusije do sada nije komentarisalo incident. Turskim militantima direktno zapovedaju militanti koje podržava Turska, a to su turska vojska i obaveštajni podaci.

Incident se dogodio dva dana nakon napada na Ajn Isu koju su predvodili Turci. Napad koji je prekršio dva odvojena sporazuma o prekidu vatre koje je Ankara potpisala sa SAD i Rusijom bio je neuspeh.

Sirijske demokratske snage (SDF) zadržale su svoje položaje oko grada.

Ruska vojna policija i nekoliko jedinica Sirijske arapske vojske nalaze se na nizu položaja unutar i oko Ajn Ise, kako bi nadzirali prekid vatre.

Rusija, kako se izveštava, vrši pritisak na SDF da Ajn Isa i njenu okolinu preda vladi Damaska.

Potez će navodno sprečiti tursku invaziju na region. Nedavni izveštaji kažu da će grupa koju predvode Kurdi uskoro prihvatiti ruski predlog.

(South Front)

Pogledajte više