NOVI ZAKON PREDVIĐA OŠTRE KAZNE ZA SEKSUALNE PRESTUPNIKE: Pakistan uvodi kastriranje za silovatelje

J.Ž.S. 16. 12. 2020. u 08:37

PAKISTANSKE vlasti su predstavile novi zakon o silovanju posle protesta zbog grupnog silovanja žene čiji je automobil ostao bez goriva.

Foto Depositphotos

Zakon, naime, predviđa otvaranje specijalnih sudova koji će se baviti ovakvim procesima, predviđeno je uspostavljanje nacionalnog registra seksualnih prestupnika, kao i medicinskei pregledi u roku od šest sati nakon podnošenja žalbe.

Zakonodavci su razmišljali čaki i o uvođenju javnog vešanja osuđenih za seksualno zlostavljanje i ubistvo dece, ali je premijer to odbio rekavši kako bi ih to moglo koštati povlašćenog trgovinskog statusa sa Europskom unijom.

Umesto toga, biće predložena hemijska kastracija osuđenih u najbrutalnijim slučajevima silovanja.

Prema podacima tamošnje organizacije Rat protiv silovanja. Samo tri odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja ili silovanja rezultira presudom u Pakistanu. Zakon trenutno čeka odobrenje, ali ministar pravosuđa je ranije rekao kako će neke od kazni biti smrtna kazna i hemijska kastracija.

Aktivistikinje za ženska prava podržale su zakon, ali su pozvale izvršnu vlast da bude efikasnija kako bi se osigurala pravda za žrtve seksualnog nasilja.

Pogledajte više