BRITANSKI GENERAL OTKRIO NAJVEĆI STRAH LONDONA: Kina je najveća pretnja, prestižu nas na svakom polju

Novosti online

15. 12. 2020. u 15:40

KINA u ovom trenutku predstavlja najveću pretnju za Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je šef Strateške komande oružanih snaga Velike Britanije, general Patrik Sanders.

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Kina je najveća strateška pretnja za našu zemlju - rekao je general u obraćanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose.

On je naglasio da zbog pandemije virusa korona Kina, kao i niz drugih država i kriminalnih grupa, želi da okrene situaciju u svoju korist. General je dodao da su ove snage usmerile pažnju na proizvodnju i raspodelu vakcina, za zdravstveni sistem i vladine službe.

Prema rečima Sandersa, Nacionalni centar za sajber-bezbednost Velike Britanije mesečno otkriva oko 60 ozbiljnih incidenata u sajber prostoru – više nego ikad pre. S tim što su u poslednjih devet meseci 200 imali veze sa virusom korona.

Prema njegovim ocenama, dok je London bio zauzet borbom protiv ekstremizma na Bliskom istoku, Kina je prestigla Veliku Britaniju u tehnološkom planu. Sanders je pomenuo kinesko interesovanje za 5G, militarizaciju kosmosa, supersonično oružje i okarakterisao ove tendencije kao „promenu paradigme u stavu (Kine) prema borbenim dejstvima“.

- Žalim da imamo konstruktivne odnose sa Kinom, ali neke njene aktivnosti izazivaju našu zabrinutost - zaključio je Sanders.

(Sputnjik)

Pogledajte više