PROMENE OD PONEDELJKA: Grčka uvodi izmene nekih mera protiv virusa tokom praznika, ali policijski čas ostaje!

Tanjug

12. 12. 2020. u 00:49

VLASTI Grčke saopštile su da će od ponedeljka knjižarama i frizerskim salonima biti ponovo dozvoljeno da rade, dok će ostale maloprodajne prodavnice, restorani, kafići, barovi i objekti za zabavu ostati zatvoreni tokom božićnih praznika. Policijski čas koji je trenutno na snazi, od sutra će počinjati sat vremena kasnije, sve do 7. januara, prenosi AP.

Foto: EPA

Portparol grčke vlade Stelios Pecas je danas rekao je broj novozaraženih i dalje visok, a pritisak na zdravstveni sistem znatan, uprkos merama karantina koje su na snazi već pet nedelja.

Pecas je rekao da će policijski čas, koji trenutno važi u vremenu od devet sati uveče do pet sati ujutru, od sutra počinjati od 22 sata, sve do 7. januara. Vlasti ne nameravaju da menjaju ovu odluku za Božić i Novu godinu, istakao je Pecas.

Vlasti su takođe najavile da će od 18. decembra biti skraćen obavezan karantin za putnike koji dolaze u zemlju, s prethodno najavljenih deset dana na tri, dok će i dalje biti potreban negativan test za sve koji putuju u Grčku.

Skijališta će biti zatvorena do 7. januara, a zbog velikog porasta onlajn porudžbina bihe uveden novi sistem njihovog preuzimanja. Mušterijama će biti dozvoljeno da sami preuzmu svoje porudžbine u prodavnicama, uz priznanicu o plaćanju putem interneta, dok će u redovima ispred radnji moći da bude najviše devetoro ljudi.

Građani će kuće moći da napuštaju u određenim slučajevima, uz davanje obaveštenja vlastima. Razlozi za izlazak iz domova uključuju izvođenje ljubimaca u šetnju, posete lekarima, advokatima, apotekama, prehrambenim prodavnicama. Kršenje mera karantina dozvoljeno je i radi pružanja pomoći osobama koje ne mogu da žive samostalno, kao i razvedenim roditeljima koji žele da vide svoju decu.

Crkvama će biti dozvoljeno da budu otvorene samo na Božić i Badnje veče, uz ograničen broj vernika koji će biti određen u zavisnosti od veličine crkve.

Prema poslednjim podacima, u Grčkoj je korona virusom do sada zaraženo više od 121.000 ljudi, a preminulo je 3.370 pacijenata.

Pogledajte više