DA LI VAKCINU "SPUTNJIK Ve" MOGU PRIMITI ALERGIČARI? Ruski stručnjak centra „Gamaleja“ dao odgovor na vrlo važno pitanje

Novosti onlajn

10. 12. 2020. u 15:44

OSOBE koje pate od alergija mogu primiti rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, ali ne u fazi kada se bolest manifestuje, rekao je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Foto: Novosti

Prema rečima stručnjaka, osobe koje hronično pate od alergija pre vakcinisanja bi trebalo da urade analizu određenih parametara krvi – C-reaktivnog proteina i nivo imunoglobulina klase E.

- Ako su ta dva pokazatelja u granici normalnih vrednosti, onda se definitivno treba vakcinisati, dakle mogu se vakcinisati ljudi sa alergijskim bolestima - poručio je Gincburg.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

(Sputnjik)

Pogledajte više