TRAMP NEĆE IĆI NA BAJDENOVU ZAKLETVU: Produbljuje se jaz između aktuelnog šefa Bele kuće i njegovog naslednika

D. SAVIĆ

05. 12. 2020. u 07:50

JAZ između aktuelnog stanara Bele kuće Donalda Trampa i pretendenta da se u nju useli Džozefa Bajdena doveo je u pitanje i čin zakletve novoizabranog predsednika SAD kao simbola mirnog prenosa vlasti.

Foto AP

Prvi put u američkoj istoriji aktuelni predsednik ne pokazuje interesovanje da prisustvuje zakletvi izabranog naslednika.

Bajden je izrazio nadu da će Tramp prisustvovati njegovoj inauguraciji 20. januara, ali su iz administracije aktuelnog predsednika izrazili skepticizam povodom te ideje. Bajden je pozvao Trampa na inauguraciju "kako bi pokazao primer ostalim nacijama kakva je demokratija u SAD". Tramp tvrdi da su američki izbori narušili demokratiju, zbog krađe demokrata.

- Odbijanje da se prizna poraz se dešava u režimima koje vode mali diktatori - rekao je Bajden.

PROBLEMI Još uvek traju nesuglasice oko prebrojavanja glasačkih listića , Foto AP

Tramp ne haje, već prikazuje na "Tviteru" kako su "u Džordžiji uhvaćeni kako donose veliki broj glasačkih listića i stavljaju ih u glasačke mašine" na biračkom mestu.

- Sjajan posao, Brajane Kempe! - poručio je Tramp guverneru države Džordžija, pošto je objavio snimak na kom se vidi kako je kofer pun glasačkih listića izvađen ispod stola kada su republikanski posmatrači udaljeni sa biračkog mesta.

100 DANA POD MASKAMA

BAJDEN će tražiti od Amerikanaca da nose maske u prvih 100 dana njegovog mandata:

Foto AP

- Prvi dan posle inauguracije tražiću od javnosti da nosi maske 100 dana. Samo 100 dana pod maskama, ne zauvek - rekao je Bajden, obećao da će primiti vakcinu kad Fauči bude rekao da je sigurna i dodao da će se vakcinisati javno.

U međuvremenu, izborni štab Trampa i Republikanski nacionalni kongres prikupili su 207,5 miliona dolara za pokretanje pravnih postupaka zbog navodnih neregularnosti.

Sukob bivšeg i izabranog predsednika prelama se i na spoljnopolitičkom planu, preko Kine. Džon Retklif, odlazeći direktor Nacionalne obaveštajne službe pojačava antikinesku retoriku kako bi "pritisao" Bajdena da bude oštar prema Pekingu:

- Podaci su jasni: Peking želi da dominira nad SAD i ostatkom planete, ekonomski, vojno i tehnološki. Mnoge kineske javne inicijative i važne međunarodne kompanije su samo kamuflaža kineskoj komunističkoj partiji - tvrdi Retklif.

Zvanični Peking je odbacio njegove tvrdnje kao nastavak pokušaja da se šire "netačne informacije, politički virusi i laži", dok je Bajden saopštio da želi da Senat, koji inače kontrolišu republikanci, potvrdi da Ejvril Hejns, bivša zamenica direktora CIA, zameni Retklifa na mestu direktora Nacionalne obaveštajne službe.
 

Pogledajte više