RUSI SVE JAČI: Američka flota biće inferiornija od ruske, smatra ekspert

Novosti online 02. 12. 2020. u 10:52

ZAHVALjUJUĆI modernizaciji ruske mornarice, američka flota biće inferiornija od ruske, smatra ruski vojni ekspert Sergej Prostakov.

Foto: EPA

U novembru je brod Pacifičke flote Rusije "Admiral Vinogradov" zaustavio kršenje državne granice Rusije od strane razarača američke ratne mornarice.

- Incidenti hladnog rata uče nas da u ovakvim situacijama formalna snaga brodova nije apsolutno odlučujuća. Veliki protivpodmornički brod „Admiral Vinogradov“ ni po čemu nije inferiorniji od američkog razarača, a za sudar na tako bliskoj udaljenosti njegovo naoružanje ni po čemu nije inferiorno od „Džona Mekejna“. Sva snaga američkog broda može se manifestovati u borbi na mnogo većim udaljenostima, gde njegova radarska oprema i raketno naoružanje izgledaju kao ozbiljna pretnja mnogim protivnicima - objasnio je Sergej Prostakov.

Ipak, primetio je vojni stručnjak, ne treba zaboraviti na tekuće trendove u ruskom naoružanju. Na primer, brodovi Tihookeanske flote sada su opremljeni raketnim sistemima ,,Kalibr" i ,,Uran", a najavljeni planovi uključuju i hipersonične krstareće rakete ,,Cirkon".

- Ipak, ovo je samo perspektiva koju Pentagon svim snagama pokušava da spreči. Provokacije poput onih sa razaračem ,,Džon Mekejn" ne samo da testiraju sposobnosti ruske odbrane, već ih i ubeđuju da povećaju američki vojni budžet s obzirom na sve veću napetost - zaključio je Sergej Prostakov za FAN.

Pogledajte više