SPREMA SE HAOS U SREDNJOJ AMERICI: Uragan Jota prešao u najvišu kategoriju, počela evakuacija

Novosti online 16. 11. 2020. u 19:11

URAGAN Jota ojačao je u ponedeljak i prešao u petu, najvišu kategoriju, nekoliko sati pre nego što će se svom snagom obrušiti na Srednju Ameriku.

Foto: Printskrin

Jotu sada prate vetrovi koji duvaju brzinom od 260 kilometara na čas i "opasan je za život" ljudi u Srednjoj Americi, saopštio je je Nacionalni centar za uragane (NHC) sa sedištem u Majamiju.

Uragan preti delovima Hondurasa i Nikaragve "kišnim bujicama", "razornim vetrovima" i "opasnim porastom visine mora", upozoravaju američki meteorolozi.

Jota prolazi istim putem kao uragan Eta koji je pre nepune dve nedelje pogodio Srednju Ameriku, ostavivši za sobom više od 200 poginulih i nestalih, kao i stotine hiljade stanovnika bez krova nad glavom i ogromnu materijalnu štetu na infrastrukturi. U Eti je stradalo oko 2.5 miliona ljudi, pokazuju službene procene.

Novi uragan, još razorniji od prošlog koji je na kopno došao kao uragan 4. kategorije po Safir-Simpsonovoj skali uragana, trebalo bi da tokom večeri u ponedeljak ili tokom noći stigne na granicu Hondurasa i Nikaragve, na karipskoj obali Srednje Amerike.

Jota se polako premešta jačajući iznad toplih voda Karipskog mora. NHC predviđa "izuzetno snažan vetar, opasan talas plime i jaku kišu" u Srednjoj Americi kojoj je ovo 13. uragan ove godine.

Honduras, Gvatemala i Nikaragva su prošle nedelje počeli sa evakuacijom stanovništva, a to područje još uvek se nije oporavilo od prošlog uragana Ete.

(Indeks)

Pogledajte više