NOVI ŠEF PENTAGONA POSLAO PORUKU: Svi ratovi moraju prestati, vreme je da se vratimo kući

Novosti online 14. 11. 2020. u 22:53

SVI ratovi moraju prestati, poruka je koju je poslao novi šef Pentagona Kristofer Miler, koga je američki predsednik Donald Tramp nedavno imenovao na tu funkciju.

Foto: Tanjug/AP Photo

- Ovo je kritična faza u kojoj naša uloga prelazi iz liderstva u podršku. Mi nismo ljudi neprestanog rata. To je suprotnost svemu za šta se zalažemo i za šta su se naši preci borili“ Svi ratovi moraju prestati - naveo je novi sekretar za odbranu u pismu zaposlenima u tom sekretarijatu, prenosi RT.

​Time je, kako se procenjuje, poslao poruku kako se sprema da povuče vojsku iz Avganistana.

Njegovo pismo usledilo je samo nekoliko dana pošto je američki predsednik smenio Marka Espera i imenovao Milera, koji je ranije bio šef Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, na mesto sekretara za odbranu.

Miler se smatra Trampovim lojalistom i dobio je funkciju u čistki koja se dogodila u Pentagonu, samo dva dana pošto su pojedini američki mediji proglasili Džoa Bajdena pobednikom predsedničkih izbora.

Miler je naveo da završetak ratova zahteva kompromise i partnerstvo.

- Suočili smo se sa izazovom, dali smo sve od sebe, sada je vreme da se vratimo kući - dodao je on u pismu.

Pojedini američki mediji, poput Foksa ili MSNBC, naveli su da bi Tramp mogao da povuče „drastične poteze“, uključujući i povlačenje trupa iz Avganistana.

​Novinar Vašington posta Den Lamout napisao je kako je, dok je „Tramp agitovao za potpuno povlačenje iz Avganistana, Esper poslao Beloj kući podsetnik kako tamo imaju 4.500 vojnika i par dana kasnije je smenjen“.

(Sputnjik.rs)

Pogledajte više