ERDOGAN RAZGOVARAO SA PUTINOM: Traži da formiraju zajedničku grupu za rešavanje situacije u Nagorno - Karabahu

Novosti online 09. 11. 2020. u 10:36

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu tokom telefonskog razgovora da formiraju radnu grupu za rešavanje karabaškog problema, prenose mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Foto: AP

Prema navodima medija, Putin je pozdravio predlog turskog lidera, te bi već u narednim danima pregovori o karabaškoj krizi mogli da pređu u bilateralni format, koji će delovati mimo rada Minske grupe OEBS-a.

Kako je precizirano, nova grupa će raditi na merama u periodu nakon primirja i na uvođenju procesa za političko regulisanje situacije.

Predsednici Rusije i Turske su razgovarali telefonom o situaciji u Karabahu u subotu. Pres-služba Kremlja prenela je da su lideri potvrdili spremnost na saradnju radi postizanja mirnog rešavanja sukoba u tom regionu. O situaciji u regionu Nagorno-Karabaha razgovarali su i šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. Trenutno je na snazi treće primirje ali ga krše obe strane.

Pogledajte više