ŽIVIMO U ZEBNJI I ŠOKU Ispovest Gale Jovanović, balerine iz bečke opere nakon krvave noći u Beču

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

03. 11. 2020. u 16:34 >> 16:34

BEČ je u šoku. Nikada nismo mogli ni da pomislimo da nešto slično može da se dogodi u ovako mirnom gradu.

Gala Jovanović / Foto Marian Furnika

To, u razgovoru za "Novosti", ističe Gala Jovanović, balerina Bečke opere, rođena Beograđanka, koja s nevericom prati šta se događa u austrijskoj prestonici pogođenoj terorističkim napadom.

- Dan posle svega i dalje se apeluju da, ako baš moramo da idemo na posao, koristimo glavne ulice, a ne sporedne - kaže naša balerina. - Ako ne, da ostanemo u stanovima. Dosta je onih koji i nisu otišli na posao. To me zabrinjava je sam mislila da je sve gotovo, ali očigledno je da nije.

Naša sagovornica prenosi da je u zemlji podignut najviši stepen uzbune.

- Svi su potpuno šokirani. Sve je ovo jako čudno za Beč. Ovaj grad je uvek važio za mirnu i tihu oazu, u neutralnoj zemlji. Uopšte mi nije jasno kako su odabrali Beč za napad.

Tokom atentata, u zgradi Opere, gde je zaposlena, publika je bila zaključana, čekajući razvoj događaja. Davala se poslednja operska predstava pred karantin.

- Ja nisam bila tamo. Mi iz baleta smo se vratili ranije. Sada je faktički na delu dvostruko vanredno stanje. Kao da nam nije bilo dovoljno panike s koronom!

Gala Jovanović ističe da su se u noći napada telefoni usijali. Prijatelji su zvali jedni druge, dopisivali se, raspitivali se da neko koga poznaju nije možda povređem.

- Svi smo se zatvorili po stanovima i pratili razvoj događaja. Do nas su stizali snimci, koji su kružili s mesta zločina. Ubijeni su dvoje starih ljudi, jedan mladić i kelnerica - prenosi naša Bečlijka.

Do pre samo tri meseca Gala Jovanović je stanovala baš u neposrednoj blizini gde su se dogodili napadi, a onda se iz prvog becirka preselila u peti, udaljen desetak minuta tramvajem.

- Svugde gde su napadači prolazili, to je baš bila moja ruta vraćanja kući iz Opere posle proba. Stalno sam išla peške, nisam koristila metro, jer mi je to bila lepa šetnja kroz centar. Svraćala sam često na kafu i u jedan lokal koji je sada napadnut. Sve te lokacije su bile na metu terorističkog napada.

Ipak, sve što se dogodilo nije pokolebao našu balerinu u želji da nastavi normalno da živi i radi u Beču.

- Ovo može da se desi svugde, i svakome. Danas Beč, sutra neki drugi grad. Samo se nadam da će vlasti sve učiniti da spreče da se nešto slično ovde ponovi - kaže nam Gala Jovanović.

Pogledajte više