MINUT ĆUTANJA DANAS U PODNE : Trodnevna žalost zbog terorističkog napada

Novosti online 03. 11. 2020. u 11:04

AUSTIJA je proglasila trodnevnu žalost zbog terorističkog napada koji se sinoć dogodio u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, a najmanje 17 povređeno.

Foto: Tanjug/AP

Odluku o trodnevnoj žalosti donela je jutros austrijska vlada na vanrednoj sednici.

Jutros su na svim državnim institucijama sve zastave spuštene na pola koplja, i u tom položaju, prema odluci vlade, ostaju do petka.

Pored toga, danas će u podne biti održan minut ćutanja za sve žrtve.

I u školama, na početku nastave, sutra će, prema odluci vlade, biti održano sećanje na žrtve napada.

"Austrija je bila, ostala i uvek će biti nacija šarolikosti, dijaloga i međusobnog poštovanja, zbog čega su nas događaji od 2.novembra teško pogodili", navodi se u odluci vlade.

Austrijski predsednik i članovi vlade, predsednik parlamenta i šefovi poslaničkih klubova, kao i gradonačelnik Beča, danas će položiti venac na mestu smrti žrtava napada.

Teroristički napad vlada je okarakterisala "napadom na slobodu i demokratiju".

Vlada ističe da će svim raspoloživim sredstvima raditi na daljem rasvetljavanju situacije.

"Austrija i mi kao vlada ćemo slobodu, demokratiju i vrednosti našeg suživota odlučno i svim sredstvima braniti. Pored toga borićemo se sa našim međunarodnim partnerima i prijateljima zajedno protiv terorizma i ekstremizma", poručila je vlada.

Inače poslednji put državna žalost, tada četvorodnevna, naložena je nakon smrti predsednika Austrije Tomasa Klestila 2004.godine.

Pogledajte više