SNOUDEN TRAŽI RUSKO DRŽAVLJANSTVO: Poznati američki prebeg i njegova supruga po rođenju deteta postaće građani zemlje u kojoj su našli utočište

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 11. 2020. u 09:56

Bivši saradnik američkih obaveštajnih službi Eduard Snouden, koji sada živi u Podmoskovlju, odlučio je da traži rusko državljanstvo. On i supruga Linda Mils, koja je iz Amerike došla zbog Eduarda i sa kojom se on oženio u Moskvi, ne nameravaju da se odreknu američkog državljanstva već žele da imaju dvojno.

Foto EPA

Njihov sin će po rođenju dobiti rusko državljanstvo i sada i oni kao roditelji žele da dobiju državljanstvo zemlje koja im je pružila gostoprimstvo.

Snouden je nedavno dobio neograničeni stalni boravak u Rusiji. Novi status - dobijanje ruskog državljanstva - učinio bi ga potpuno bezbednim.

Rusija je jedna od zemalja čiji zakoni ne dozvoljavaju izručenje svojih građana drugim državama. To znači da ni naslednik Putina neće moći da u nekoj novoj boljoj političkoj atomosferi između Moskve i Vašingtona izruči Eduarda Snoudena Sjedinjenim Državama.

Snouden i supruga tvrde da će svog sina vaspitavati u duhu američkih demokratskih vrednosti da uvek može da iznese svoje lično mišljenje.

Interesantno je da Snouden i njegova supruga govore o svom sinu koji tek treba da se rodi u decembru. Snoudenov advokat Anatolij Kučerena kazao je da će dete biti rođeno u Moskvi.

Eduard Snouden je postao poznat u svetu u junu 2013. godine kad je listovima „Vašington post“ i „Gardijan“ dao tajne materijale o tome kako američke i britanske tajne službe prate određene osobe preko interneta. Posle toga on je otišao u Hong Kong, a zatimu Moskvu, gde se nalazio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. Pošto je postojala realna opasnost da Amerikanci prisile avion da sleti na određenu teritoriju, Snouden je odustao od plana da dobije azil u jednoj od južnoameričkih država.

U avgustu 2014. Snouden je dobio privremeni boravak u Moskvi na tri godine a zatim su mu boravak produžili do 2020, da bi minulog oktobra dobio boravak u Rusiji na neograničeno vreme.

Amerikanci su Snoudenu kad je pobegao poništili pasoš. U domovini mu preti kazna od 30 godina zatvora. U Pentagonu smatraju da je Eduard Snouden ukrao skoro dva miliona tajnih fajlova.

Pogledajte više