KONTE UPOZORIO ITALIJANE: Poštujte anti-kovid mere ili sledi totalno zatvaranje

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

28. 10. 2020. u 19:42

PONOVO se Italija nalazi na raskrsnici različitih mišljenja u ovako rizičnom trenutku porasta zaraženih od korona virusa, specijalisti iz reda sanitarnih vlasti idu dotle u stavovima da je "bitka za Milano izgubljena" u zaustavljanju širenja virusa i da se mora urgentno pribeći zatvaranju.

Foto: AP

Premijer ne isključuje potez zatvaranja Milana proglasivši ga crvenom zonom ako se ne budu poštovale anti-Kovid mere, jer ovako se sigurno neće dočekati decembar, misleći pri tom na Božić i proslavu praznika ako usledi zatvaranje (ukoliko do toga dođe za Božić se gubi 25 milijardi evra po proceni Instituta za socijalno-ekonomska istraživanja).

Tako se za sada u razmišljanjima i suprotstavljenim mišljenjima ide na opciju mogućeg teritorijalnog a ne generalnog zatvaranja, ali Lombardija je region ekonomskog potencijala a zatvaranje bi još jednom srušilo proizvodnju.

Situacija je zastrašujuća i u Napulju u bolnicama i hitnoj pomoći, a istinski dramatična je i na intenzivnoj terapiji i Lombardija i Kampanija. Međutim,  nisu to jedina dva regiona sa tako kritičnom situacijom, već i mnogo mesta na nacionalnom nivou.

U međuvremenu, uz preduzetnike koji protestvuju zbog zatvaranja aktivnosti ili skraćivanja radnog vemena restorana i barova, priključili su se oni čiji je imperativ nasilje: anarhisti, imigranti u velikom broju i fašisti.

Posebno je zabrinjavajuće to što među ima veliki broj maloletnika, ranjeno je desetine policajaca u raznim gradovima, a u Milanu je pod posebnom prismotrom  zatvor "San Vitore" jer ima dojava da zatvorenici spremaju protest.

Pogledajte više