PEKING KONTROLIŠE KOVID I KUJE NOVI PLAN: Kineski vrh iza zatvorenih vrata sprema kratkoročni i dugoročni ekonomski i politički program

D. D. S.

27. 10. 2020. u 00:33

PREDSEDNIK Kine Si Đinping, lider Komunističke partije najmnogoljudnije zemlje, zajedno sa članovima Centralnog komiteta iza zatvorenih vrata formuliše 14. po redu petogodišnji ekonomski i politički plan za period od 2021. do 2025. godine. Tokom četvorodnevnog sastanka 200 partijskih članova raspravljaće i o viziji do 2035. godine, za kada je Si postavio rok za postizanje "socijalističke modernizacije".

Ilustracija - Foto AP

Vanredno partijsko okupljanje kineskog rukovodstva zakazano je nekoliko dana uoči glasanja u SAD, gde se, usred razbuktale pandemije virusa korona, za mesto u Beloj kući bore republikanac Donald Tramp i demokrata Džozef Bajden. Za razliku od Kine, odakle je krenuo virus korona, ali koja se sa njim i najuspešnije od svih izborila, SAD se suočavaju sa velikim "oporavkom" ekonomije 2021. godine.

Kina u odnosu na Ameriku, glavnog ekonomskog rivala, ima ogromnu prednost ne samo što se pandemije, veći i ekonomskog rasta, tiče. S obzirom na to da virus drži pod kontrolom, Kina je za razliku od svih drugih, beležila rast od gotovo pet procenata.

Analitičari smatraju da, stoga, petogodišnji plan Kine podrazumeva samoodrživost i smanjenje zavisnosti od Amerike, ali i drugih zemalja. Iako je Kina i dalje u zaostatku u odnosu na rivale u nekim oblastima tehnologije, Peking je rešen da zacementira liderstvo u oblastima kao što je 5G mreža i veštačka inteligencija.

Pogledajte više