MUSLIMANI PALE MAKRONOVE SLIKE: Islamski svet protiv francuskog predsednika

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 10. 2020. u 22:13

NAPETOST između dela muslimanskog sveta i Francuske raste, a prednjači turski predsednik Erdogan, koji je, posle izjave da Makron treba da se pozabavi svojim mentalnim zdravljem i protesta Jelisejske palate, ponovio svoje tvrdnje da Makron "predstavlja slučaj, i zato zaista treba da se pregleda".

Foto AP

Na ulicama Gaze pale postere s likom Makrona. U Turskoj, Jordanu, Kuvajtu, Kataru povlače iz rafova francusku robu, dok društvenim mrežama kruže pozivi na bojkot francuskih proizvoda. Odluku Makrona da pruži podršku objavljivanju karikatura posle stradanja profesora Samijela Patija premijer Pakistana Imran Kan je ocenio kao napad na islam i provokaciju muslimana.

- Negujemo slobodu, garantujemo jednakost, intenzivno živimo bratstvo. Ništa nas neće navesti da odstupimo - poručio je francuski predsednik Makron.

Makrona je pordržala vođa krajnje desnice Marin le Pen, ističući "višestruke provokacije Erdogana", ali je prvi čovek krajnjih levičara Žan-Lik Melanšon poručio da je predsednik "potpuno izgubio kontrolu nad situacijom". Na stranu Pariza stala je i EU.

Pogledajte više