TUŽILAŠTVO PREDLAŽE ODLAGANJE KAZNI: Iznenađenje na suđenju neonacistima "Zlatne zore" u Grčkoj, tužiteljka ih pušta do kraja žalbenog postupka

V.N.

20. 10. 2020. u 08:41

GRČKA državna tužiteljka je juče predložila, tokom višednevne procedure izricanja kazni na suđenju u Atini, da se presude pripadnicima neonacističke stranke "Zlatna zora", koji su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, suspenduju do žalbe.

Foto AP

Ovaj predlog se ne odnosi jedino na Jorgosa Rupakijasa, koji je osuđen za ubistvo muzičara Pavlosa Fisasa.

Žalbeni postupak u grčkom pravosuđu može trajati godinama. Ukoliko sud bude prihvatio predlog tužiteljke, to znači da lideri "Zlatne zore", otpuženi za vođenje kriminalne organizacije, neće otići u zatvor sve dok ne bude doneta odluka o njihovoj žalbi.

Suđenje članovima "Zlatne zore" je bilo politikom uslovljeno petogodišnji proces u kojem je učestvovalo 68 optuženih, koje je obuhvatilo četiri predmeta, uključujući i grupno ubistvo noževima levičarskog grčkog rep pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine.

Lider stranke Nikos Mihaloljakos i još pet bivših poslanika dobili su prošle sedmice 13-godišnje zatvorske kazne pošto su osuđeni za vođenje stranke poput zločinačke organizacije. Šesti je osuđen na 10 godina, dok je još 11 bivših poslanika zbog učešća u toj zločinačkoj organizaciji, osuđeno na kazne između pet i sedam godina zatvora.

Pogledajte više