TRIJUMF LEVICE, POVRATAK MORALESA? Posle nedeljnih izbora, na kormilu Bolivije ponovo bi mogao da senađe nekadašnji predsednik

I. S.

20. 10. 2020. u 12:15

NA predsedničkim izborima u Boliviji pobedio je, prema prvim rezultatima, Luis Arse Gomez, bivši ministar ekonomije i kandidat levice, premašivši 52 odsto glasova.

Foto AP

Arse je bio i ostao blizak saradnik dugogodišnjeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa, koji je lane pod pritiskom naroda podneo ostavku zbog optužbi za lažiranje izbornih rezultata i nalazi se u Argentini, u egzilu. Svog rivala Karlosa Mesu, novinara i istoričara, Arse je ostavio na "kvoti" od 31 odsto.

Njegov trijumf je, kako se ocenjuje, velika šansa da se na vlast vrati Morales, koji se već oglasio ističući da "po svim podacima vodi Pokret ka socijalizmu". Arse je, po zatvaranju birališta izjavio da je siguran u svoju pobedu u prvom krugu.

- Nastavićemo proces promena bez mržnje. Prevazići ćemo greške koje smo napravili kao Pokret ka socijalizmu - poručio je on. - Želimo vladu nacionalnog jedinstva.

BURNA GODINA

POŠTO je Evo Morales dao ostavku, širom zemlje izbio je talas protesta. Na vlast je, kao privremena predsednica, došla bivša senatorka Žanin Anjes. Njena, prvobitno najavljena kandidatura, izazvala je kontroverze koje su se dodatno razbuktale posle saopštenja da odustaje i da će zemlju voditi samo do, kako je kazala, demokratskih i transparentnih izbora.

Kao ministar, Arse je nadgledao nacionalizaciju rudarske, gasne i telekomunikacione industrije Bolivije. Pomogao je, takođe, pokretanje "Banke juga", regionalnog razvojnog fonda za projekte infrastrukture i socijalnog razvoja.

Evo Morales, Foto AP

Pre godinu dana, u Boliviji je pučom uspostavljena desničarska prelazna vlada, koja je, u međuvremenu, više puta odlagala izbore nastojeći da osvoji što više političkih poena. Pandemija virusa korona, išla je tome i te kako naruku. Veliki deo bolivijskog naroda strahuje da bi desnica mogla ponovo da pokuša da preuzme vlast uz pomoć vojske i policije.

Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes nije učestvovala na nedeljnim predsedničkim izborima sa namerom da, kako je poručila, osnaži Arseove, odnosno, Moralesove protivkandidate. U video-poruci Anjesova je poručila da time želi da ujedini opozicione kandidate u borbi protiv socijalističke partije Eva Moralesa.

- Danas, za dobrobit demokratije, ostavljam po strani svoju kandidaturu - rekla je Anjes i istakla da postoji rizik da će MAS pobediti na izborima ukoliko glasovi budu podeljeni između više kandidata. - Ukoliko se ne ujedinimo, Morales će se vratiti.

Prema zvaničnim podacima, juče je prebrojano tek pet odsto glasova, a izlazne ankete su odložene na nekoliko sati zbog protesta koji su pratili glasanje. Ugledni analitičar Karlos Valverde ističe da su ovi izbori najvažniji posle onih iz 1982. godine.

Pogledajte više