TRAMPOV KANDIDAT ZA VRHOVNI SUD PROLAZI? Glasanje o potvrdi nominacije sudije Beret 22. oktobra

Tanjug

15. 10. 2020. u 21:43

GLASANjE o potvrdi nominacije Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda održaće se 22. oktobra, odlučio je Odbor za pravosuđe američkog Senata - telo koje je prethodna četiri dana razmatralo to pitanje.

Tramp i Beretova prilikom nominacije / Foto AP

Senatori iz redova Demokratske partije nisu uspeli da spreče republikance da odlože datum za izjašnjavanje o nominaciji sudije Beret - koje će biti održano pre predsedničkih izbora 3. novembra.

Razočaranje demokrata zbog takve odluke propratio je komentar jednog od predstavnika senatskih republikanaca, prenosi Glas Amerike.

"Razumem razočaranje demokrata - ali mislim da njihov poraz predstavvlja dobit za američke građane", rekao je Džon Kornin senator iz Teksasa.

Sudija Beret nije prisustvovala poslednjem danu zasedanja u procesu koji su obeležila dva duga dana pretresa tokom kojih je odgovarala na pitanja republikanskih i demokratskih senatora.

Demokrate se protive njenoj potvrdi i imenovanju, čime bi bio povećan broj konzervativnije orijentisanih sudija u Vrhovnom sudu. To bi moglo doprineti donošenju presuda koje bi išle u prilog konzervativnijoj struji američkog društva - koje se odnose pravo na pobačaj, verska prava i slobode, ograničavanje glasanja i druga pitanja.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Pogledajte više