POSLE ŠEST MESECI Kuba otvara pojedine delove zemlje za turiste

J. Ž. S.

09. 10. 2020. u 09:26

KUBA, koja je svoje granice zatvorila pre šest meseci kako bi sprečila širenje zaraze, postepeno se sledeće nedelje otvara turizmu uoči presdstojeće turističke sezone.

Foto: AP

Od ukupno 16 kubanskih provinicija, za turizam će prvo biti otvoreno njih trinaest, najavio je kubanski premijer Manuel Marero. Među njima, međutim, nije i glavni kubanski grad Havana, u kojem se tek nazire smirivanje drugog talasa epidemije uz pomoć restriktivnih epidemioloških mera, među kojima je i policijski čas.

Turizam je inače jedan od vodećih izvora za priliv stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te privredne aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju u toj zemlji.
- Otvorićemo mogućnost međunarodnih letova za sve provincije koje ulaze u treću fazu popuštanja mera - rekao je kubalnski premijer.

Osim otvaranja turizmu, Marero je najavio mogućnost izolacije u kući. Naime, kubanski zdravstveni sistem do sada je sprečio širenje epidemije i smanjio smrtnost obaveznom hospitalizacijom svih potvrđenih slučajeva, praćenjem i izolovanjem kontakata u za to predviđenim objektima.

Do sada je 115.000 osoba koje su spadale u kategoriju sumnjivih slučajeva i kontakata boravilo u objektima za izolaciju, ali samo je kod pet odsto njih potvrđena zaraza koronavirusom.

Kubanski predsednik Miguel Dijaz-Kanel istakao je da je ta zemlja dokazala da je naučila da živi s virusom, suzbijajući drugi talas zaraze uspešnije nego prvi i oštro smanjujući smrtnost od korona virusa. Smatra da se ekonomski i društveni život mogu vratiti uz pridržavanje striktnih epidemioloških mera poput nošenja maski i držanja razmaka.
- Pandemija nas je koštala i imala je veliki uticaj na državni budžet, ali radili smo vođeni neprikosnovenim principom, da je glavno blago život kubanskog naroda - kazao je Dijaz-Kanel.

Pogledajte više