OD SUBOTE POOŠTRENE MERE: Opet više od 18.000 zaraženih u jednom danu u Francuskoj - na posebnom udaru ovi gradovi

G. ČVOROVIĆ/ Od stalnog dopisnika: PARIZ

09. 10. 2020. u 01:04

PONOVO je u Francuskoj bilo više od 18.000 zaraženih za samo jedan dan!

Foto: AP

Postotak pozitivnih u odnosu na testirane je izuzetno visok i iznosi čak 9,8 odsto. Poređenja radi, posle izlaska iz izolacije bio je oko jednog procenta. Od srede do četvrtka preminulo je 77 pacijenata.

Broj bolesnika i osoba na reanimaciji je relativno stabilan i kreće se oko 7.600 i 1.400, ali je direktor Regionalne agencije za zdravlje u Parizu Orelijen Ruso najavio "jaku plimu" novih slučajeva u bolnicama u sledećim danima, zbog čega je u pariskom regionu aktiviran "ojačani beli plan", što podrazumeva mogućnost reprogramiranja operacija koje nisu neophodne, da bi svi raspoloživi kapaciteti bili spremni za predstojeći očekivani pritisak na bolnice zbog pandemije.  

Ministar zdravlja Olivije Veran je u četvrtak proglasio gradove Lion, Lil, Grenobl i Sent Etjen za zone maksimalne uzbune povodom korona virusa, u kojoj se već nalaze Pariz, Marselj i Gvadalupe.

To znači da će i u ovim gradovima od subote biti pooštrene mere, koje između ostalog podrazumevaju potpuno zatvaranje kafea i barova. Slično bi moglo da se dogodi i Tuluzu i Monpeljeu od ponedeljka. Dižon i Klermonferan su svrstani u kategoriju ojačane uzbune.

                                  

Pogledajte više