KORONA GLAVNA TEMA: Kako je tekla potpredsednička debata u SAD, najvažnija u istoriji

Novosti online 08. 10. 2020. u 10:14

Debatu potpredsedničkih kandidata Majka Pensa i Kamale Haris obeležio je manji broj upadica i replika nego pri sučeljavanju Donalda Trampa i Džoa Bajdena, a naglasak je bio na pandemiji, gorućem pitanju u izbornoj kampanji.

Foto AP

Debata je organizovana u Solt Lejk Sitiju, a Pens i Haris bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

Pandemija virusa korona

Pens je branio Trampov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je "Tramp odmah na prvo mesto stavio zdravlje Amerikanaca" tako što je zabranio putovanja u Kinu.

Haris smatra da su Trampove odluke "najveći neuspeh neke predsedničke administracije u istoriji zemlje" što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

"Minimizirali su ozbiljnost kovida-19", rekla je Haris i dodala da i dalje "nemaju plan".

Trampovo postupanje u pandemiji ne odobrava 56 odsto Amerikanaca, a 38 odsto odobrava, pokazuju podaci najnovije ankete Rojtersa i Ipsosa koja je sprovedena od 2. do 6. septembra.

Demokratska potpredsednička kandidatkinja prozvala je Trampovu administraciju jer želi da poništi "Obamaker" i poručila da će time biti pogođeni milioni Amerikanaca.

Izbor sudije Vrhovnog suda

Republikanski predsednik zatražio je da Senat potvrdi Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda pre izbora 3. novembra što bi u toj najvišoj sudskoj instanci SAD stvorilo konzervativnu većinu, sa šestoro konzervativaca i troje liberala.

"Neka američki narod popuni mesto u Beloj kući pa ćemo mi mesto u Vrhovnom sudu", poručila je Haris.

Demokrate strahuju da će izborom Beret biti ugrožena presuda iz 1973. o legalizaciji abortusa širom SAD.

Foto AP

Pens nije hteo da odgovori koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovo bude odlučivalo u saveznoj državi Indijani, njegovom rodnom mestu, ali je rekao da se raduje izboru Beret.

Haris je jasno podržala pravo na abortus.

"Uvek ću se boriti za to da žene same donesu odluku o sopstvenom telu", rekla je senatorka iz Kalifornije.

Rasne napetosti

Rasizam i policijska brutalnost izašli su na videlo ove godine nakon ubistava Afroamerikanaca Džordža Flojda i Brione Tejlor.

Haris je rekla da je život medicinske sestre Tejlor oduzet "nepravedno, tragično i nasilno" i podsetila na proteste širom zemlje zbog smrti Flojda.

"Loši policajci su loši za dobre policajce", rekla je bivša tužiteljka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bajdena na predizborima u Južnoj Karolini u februaru i biće ključni u državama kao što su Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin u kojima je Tramp 2016. tesno pobedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bajdenom.

Pens je upozorio da će se Bajden i Haris vratiti Pariskom klimatskom sporazumu i uništiti privredu. Optužio ih je da žele da "povećaju porez i pokopaju privredu novim zelenim sporazumom". Tvrdi da će tako ostati bez posla stotine hiljada ljudi.

Haris je uzvratila da Bajden neće povećavati porez nikome ko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Iskoristila je priliku da prozove Trampa zbog neplaćanja poreza.

"Američka javnost ima pravo da zna ko utiče na predsednikove odluke", rekla je Haris.

"Njujork tajms" nedavno je objavio da je Tramp platio samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak u 10 godina od proteklih 15 godina, uprkos tome što je 2018. od svojih rijaliti emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 miliona dolara.

Pens je demantovao medijske napise i nazvao ih "neistinitima", rekavši da je Tramp odgovoran za jačanje američke privrede u svom mandatu.

Haris mu je uzvratila da Bajden snagu američke privrede meri snagom američkog radnika i američke porodice i dodala da je cilj demokrata da ulažu u održivi razvoj i zelenu ekonomiju.

Spoljna politika

Trampov odnos prema Kini "rezultirao je gubitkom američkih života, američkih poslova i američkog položaja u svetu", rekla je Haris.

Takođe je optužila Trampa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsednika Vladimira Putina. Dodala je da je Tramp zauzeo "unilateralni pristup spoljnoj politici", a Ameriku smatra "manje sigurnom" zemljom otkako su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015.

Pens je ponovio da Trampova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svetu.

"Kinu treba kriviti za kovid-19. Predsednik Tramp nije srećan zbog toga, to je jasno dao do znanja", rekao je Pens.

Foto AP

"Najvažnija potpredsednička debata u istoriji"

Prošlonedeljnu debatu Trampa i Bajdena pratilo je 73 miliona gledalaca.

Debate potpredsedničkih kandidata po pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju. U trenutku kada je i Tramp bio zaražen virusom korona, debata Pens-Haris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pens ipak bliže Beloj kući nego što je to bio pre Trampove zaraze.

Ali Tramp, uprkos zarazi, umanjuje opasnost od kovida-19 i u sredu se vratio u Ovalni kabinet.

Debata u Solt Lejk Sitiju se održala u vreme kada nacija klizi iz jedne krize u drugu. Jedinstvena politička situacija navela je Džona Hudaka s Brukings instituta da nazove debatu u Juti "najvažnijom potpredsedničkom debatom u američkoj istoriji".

Izvor: Hina

Pogledajte više