TRAMPOVA LAVINA TVITOVA: Predsednik SAD ostaje u bolnici, ali je biračima poslao potpuno jasnu poruku

D. SAVIĆ

06. 10. 2020. u 07:25

BERZE u porastu. Glasajte! Vojska najsnažnija dosad. Glasajte! Red i zakon. Glasajte! Verska sloboda. Glasajte! Najveće smanjenje poreza u istoriji dolazi. Glasajte! Snaga svemira.

Foto AP

Glasajte! Borba protiv lažnih vesti i korumpiranih medija. Glasajte!"

Predsednik SAD Donald Tramp (74) ovom lavinom tvitova, mesec dana uoči izbora 3. novembra, poručivao je juče da je snažan, uprkos obolevanju od kovida 19. Da je u dobroj formi, pokazao je i "bocnuvši" rivale: "Ako želite da se poveća porez, da bude najveći u istoriji naše zemlje, glasajte za demokrate!"

Signali iz Vašingtona govorili su da se Tramp sprema da napusti vojnu bolnicu "Volter Rid". Pošto je prethodno Bela kuća objavila fotografiju Trampa u bolnici kako potpisuje "važan dokument", čime se pohvalila i Trampova kćerka Ivanka, ali su "tviteraši" pokazali da je papir prazan, oglasio se savetnik predsednika Ričard Grenel. Rekao je da je Tramp najbolje raspoložen, da želi da radi, ali mu lekari ne daju:

Foto Printskrin

- Predsednik je koncentrisan na rad za američki narod. On je veoma snažan vođa. Ima samo blage simptome i zbog toga ne treba u javnosti podsticati priče koje ne odgovaraju istini - poručio je Grenel za nemački dnevnik "Bild".

"SRBI ZA TRAMPA - POBEDA 2020"

Među onima koji su pružali podršku Trampu ispred bolnice viđen je transparent "Srbi za Trampa - pobeda 2020". Primećeni su i srpski transparenti podrške prvoj dami Melaniji Tramp. "Izuzetno cenim sve fanove i ljude koji me podržavaju ispred bolnice. Činjenica je - oni zaista vole našu državu i vide kako je pravimo boljom nego ikada do sada", napisao je na to Tramp na "Tviteru".

Šef Bele kuće ostaje, međutim, do daljeg u karantinu u Pensilvanija aveniji.

- Malo je verovatno da će izaći i nastaviti kampanju za manje od 14 dana - ocenio je glavni medicinski službenik u klinici "Nortvel" u Njujorku Dejvid Batineli.

Viši Trampov savetnik u predizbornoj kampanji Džejson Miler, ipak, najavljuje nove skupove bez uvođenja dodatnih mera - samo merenja temperature, maske i dezinfekcija.

- To je bilo veoma bezbedno i odgovorno - rekao je Miler.

U međuvremenu, na meti Trampa našao se šefa osoblja Bele kuće Mark Medouz, na koga je predsednik vrlo ljut što je opovrgao tvrdnje vojnog doktora Šona Konlija, rekavši da je njegovo zdravstveno stanje zabrinjavajuće. Medouz je brže-bolje saopštio da je razgovarao sa predsednikom i da se Trampovo stanje popravlja.

MELANIJA U BELOJ KUĆI

Supruga američkog predsednika Donalda Trampa Melanija, koja takođe ima kovid 19, ostala je u Beloj kući i nije posetila supruga u bolnici: "Ona ima kovid. Tako nešto bi izložilo agente koji je voze i medicinsko osoblje koje ide sa njom, riziku da i oni obole", saopšteno je.

Međutim, Bret Buin, zvaničnik Bele kuće za vreme predsednika Baraka Obame, kritikovao je Trampa što je svoje obezbeđenje izloži riziku zbog fotografija, kad se izvezao iz bolnice, kao i što iz Bele kuće stižu oprečne informacije o njegovom zdravstvenom stanju i što se ne zna da li je sposoban da obavlja sve funkcije:

- To više nije pitanje političke komunikacije, već se radi o bezbednosti zemlje - predočio je Buin.

Bela kuća je kratko saopštila da se "predsednik Tramp nakratko provozao u koloni vozila kako bi mahnuo svojim pristalicama", dok su u karantin poslati svi koji su bili s Trampom u vozilu. 

Pogledajte više