NA SPISKU LUKAŠENKO I 40 ČINOVNIKA: Minsk odgovara na sankcije Brisela

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 10. 2020. u 22:35

KAO odgovor na sankcije Evropske unije Belorusija je juče na sajtu Ministarstva spoljnih poslova objavila spisak ljudi koji iz EU neće moći da uđu u Belorusiju.

Foto AP

Pre toga je Brisel objavio svoju listu na kojoj je više od 40 državnih činovnika Belorusije, osoba za koje se smatra da su učestvovale u falsifikovanju izbora i kršenju ljudskih prava, ali na njoj nema Aleksandra Lukašenka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je to što se na spisku sankcija ne nalazi Aleksandar Lukašenko.

- To može da bude pozitivan signal. Rusija je inače protiv sankcija i mi ih smatramo slabošću a ne snagom - objasnio je Peskov.

Zapad je insistirao da se ponove izbori u Belorusiji, ali i nemali broj analitičara u Moskvi nije imao ništa protiv toga. Ako je Lukašenko dobio zaista 80 odsto glasova na prvom glasanju, pa onda bi morao da pobedi bez problema i na ponovljenom.

Mnogo je problematičnije to što neke članice EU na čelu sa Poljskom proglašavaju Svetlanu Tihanovsku za legalnog predsednika Belorusije. Očigledno je da se Tihanovska uživila u tu ulogu pa se sreće sa predsednicima raznih zemalja, daje intervjue i drži govore. A kako tvrde iz njenog okruženja, ona je počela da formira vladu u senci. Tako je imenovala poznatog beloruskog pravnika Garija Pogonjajla za predstavnika za ljudska prava. Pogonjajlo je kao advokat branio brojne opzicionare i već dve decenije je zamenik predsednika beloruskog Helsinškog komiteta.

Pogledajte više