BORBA PROTIV VIRUSA KORONA U MOSKVI: Dobrovoljni karantin za penzionere

U RUSKOJ prestolnici građanima starijim od 65 godina sugerisano da bez velike potrebe ne izlaze iz stanova i da ne koriste javni prevoz.

Foto: AP

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin sugerisao je starijim građanima od 65 godina da od ponedeljka ne izlaze iz stanova bez velike potrebe. Onim penzionerima koji i dalje rade predložio je da pređu na distancu tamo gde je to moguće. U Moskvi se poslednjih dana rapidno povećava broj zaraženih kovidom-19 pa je to razlog zašto vlasti smatraju da je starijima, pogotovo onim koji imaju neku hroničnu bolest bolje da ostanu u stanovima ili u prirodi u vikendicama.

- Molimo vas da ne kontaktirate sa rođacima koji ne žive sa vama kao ni sa poznanicima, napisao je na ličnom sajtu Sergej Sobjanjin.Šetnje i gimnasticiranje na čistom vazduhu se ne ograničava jer to i lekari preporučuju.

Kad idu u prodavnice i apoteke građani Moskve moraju obavezno imati maske. Gradonačelnik Moskve Sobjanjin se obratio rukovodiocima preduzeća i drugih organizacija da što veći broj ljudi radi od kuće, dakle na distanci.Na radnim mestima se mora obezbediti poštovanje sanitarno-epidemioloških mera uključujući i dezinfekciju, kao i distanca i merenje temperature.

-Korona virus još nije pobeđen, pandemija se nastavlja, a problem je veći što se mogu očekivati jesenje i zimske infekcije dišnih organa.Zbog toga se trebaju nositi maske i zaštitne rukavice, napisao je Sobjanjin.On je istakao da niko ne želi, ni vlasti kao ni građani da se vrate na žestoka ograničenja koja su bila minulog proleća u Moskvi.

Rukovodstvo Moskve takođe ne želi da našteti ekonomici kao ni da se vraća režimu izdavanja propusnica za ulazak u grad.U četvrtak je Operativni štab za borbu protiv korone saopštio da je pređen "psihološki prag" od hiljadu zaraženih dnevno a broj primljenih u bolnicama povećao se za 30 posto.

Za sada vlasti ne nameravaju da zatvaraju škole ni fakultete u ruskoj prestolnici.

Zahvaljujući iskustvu stečenom poslednjih meseci vlasti Moskve su organizovale rezervne bolničke kapacitete za prijem obolelih od korone.Nabavljen je sasvim dovoljan broj medicinske opreme a dnevno se može testirati na koronu oko 70 hiljada građana.

RAPIDAN RAST ZARAŽENIH

U minula 24 sata u Rusiji je registrovano 7212 zaraženih od korone. Kod četvrtine zaraženih nije bilo nikakvih simptoma. Najviše zaraženih je u Moskvi čak 1560, zatim u Sankt Peterburgu 224, pa u Moskovskoj oblasti 208, u Rostovu 187 i dr. U Rusiji je minulog dana umrlo od korone 108 osoba.

Pogledajte više