90 KITOVA UGINULO DA SPASE JEDNOG NASUKANOG: Evo šta se tačno desilo sa životinjama

B. SUBAŠIĆ

23. 09. 2020. u 09:40

HUMANI kitovi piloti, njih oko 270, nasukali su se na sprudove kraj Tasmanije i pokušavaju da spasu člana svog jata koji je zalutao u plićak.

Foto AP

U pokušaju da spasu jednog pripadnika svoje vrste i da ga ne ostave u bezizlaznoj situaciji, više od trećine požrtvovanih morskih divova izgubilo je život.

Timovi dobrovoljaca, biologa, ribara i policajaca već dva dana se bore da spasu preostale.

- Kitovi piloti često stradaju na ovaj način zbog svoje neverovatne požrtvovanosti - kaže Željko Stanimirović, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. - Može se reći da su humaniji od većine ljudi. Kada se jedan kit pilot nađe u opasnosti on poziva u pomoć, a svi kitovi koji ga čuju istog trenutka se odazivaju. Oni pokušavaju da spasu pripadnika svoje vrste po svaku cenu i ne ostavljaju ga ni u bezizlaznoj situaciji. Bore se dok imaju snage, pa se često i sami nasuču i stradaju.

Foto AP

Povremena nasukavanja kitova, zajedničkim istraživanjima odgonetnuli su biolozi i elektrotehničari. Oni ovaj fenomen objašnjavaju ometanjem prirodnog navigacionog uređaja u mozgu životinja. Naučnici još nisu utvrdili kako tačno funkcioniše biološki uređaj, ali je nesumnjivo utvrđeno da prati linije sila magnetnog polja Zemlje.

- Naša planeta je ogroman elektromagnet sa severnim i južnim polom, a kitovi i druge migratorne vrste putuju po linijama geomagnetnih polja kao tramvaj po šinama - kaže elektroinženjer Milan Stevančević, ekspert za ovu problematiku.

OPASNO SUNCE

SUNČEVA aktivnost je trenutno izuzetno mala, manja nego ikada u poslednjih 500 godina, kaže inženjer Milan Stevančević.

- Upravo zato i najmanje promene na našoj zvezdi izazivaju ogromne posledice na Zemlji, od uragana u Grčkoj do nasukavanja kitova. Ovako niska aktivnost Sunca pogoduje čak i virusu korona, jer jednostavno nema dovoljno UV zračenja da ga ubije.

- Do problema u navigaciji dolazi kada se šine premeste, odnosno kada linije geomagnetnog polja Zemlje promene pravac. To se dešava najčešće zbog elektromagnetskih promena koje izaziva aktivnost Sunca, ali i zbog povremenog pomeranja Zemljinih magnetnih polova. U oba slučaja rezultat je isti: navigacioni uređaji u mozgu kita potvrđuju da je on i dalje na putu, ali taj put se pretvorio u slepu ulicu. Zato često i kada ih spasioci odvuku iz plićaka, oni ponovo srljaju nazad, sve dok se geomagnetizam ne promeni.

Teorijski, najefikasniji način za spasavanje kitova bio bi elektromagnetski instrument koji bi vratio njihov navigacioni uređaj u normalu, ali je to u praksi zasada neizvodljivo. Inženjer Stevančević podseća da se Zemljini magnetni polovi neprestano pomeraju zbog aktivnosti zemljinog jezgra, za razliku od geografskih polova, koji su zamišljene fiksne tačke na globusu.

PORODICA DELFINA

POŽRTVOVANOST je specifična za ovu vrstu zubatih kitova, divovskih pripadnika porodice delfina. Ime "piloti" dobili su od starih pomoraca, koji su ih pratili kao sigurne vodiče kroz opasne hridi i plićake.

Od sedamdesetih godina prošlog veka nauka je definitivno utvrdila uticaj emisije naelektrisanih čestica sa naše zvezde, takozvanog Sunčevog vetra, na geomagnetno polje. Biolozi i lekari su ustanovili da tokom velikih i naglih promena sunčeve aktivnosti dolazi do zbrke u glavama svih živih bića, a naročito migratornih vrsta. Prirodnjaci su utvrdili da i moderne tehnologije mogu da slude velike morske sisare.

Foto AP

- Postoje dokazi da moćni elektronski uređaji sa brodova i veliki motori svojim vibracijama mogu da izazovu poremećaj u "navigacionim instrumentima" kitova - kaže kustos Stanimirović.

Od utorka ujutro traje velika operacija spasavanja dezorijentisanih divova sa sprudova Tasmanije.

Nik Deka, iz Tasmanijskog odeljenja za primarnu industriju, parkove, vodu i životnu sredinu, kaže da je njegov tim dobio pomoć i od lokalnih uzgajališta ribe: "Velikodušno su dali čamce, opremu i ljude. Trenutno imamo oko 40 zaposlenih iz celog područja u Strahanu, ljude iz drugih odeljenja, policija nam pomaže, a došli su i dobrovoljci".

Morski biolog dr Kris Karlion smatra da spasavanje može da potraje nekoliko dana:

- Srećom hladni i vlažni vremenski uslovi daju ostalima dobre šanse za opstanak.

Prilično je ružno vreme za ljude, ali je idealno za kitove. Preusmerićemo nekoliko životinja i proceniti njihovo ponašanje. Cela operacija zavisi od toga kako će životinje reagovati...

Pogledajte više