RUSKI "BELI LABUDOVI" OBORILI REKORD: Strateški bombarderi Tu-160 nisu sletali više od jednog dana, prešli neverovatne razdaljine

Novosti online

19. 09. 2020. u 19:25

SUPERSONIČNI strateški bombarderi Tu-160 postavili su u subotu svetski rekord u dometu i trajanju neprekidnog leta za avione ove klase, izjavio je komandant vazduhoplovnih snaga avijacije velikog dometa general-pukovnik Sergej Kobilaš.

Foto: EPA

- Danas su novi rekord u dometu i trajanju leta na supersoničnim strateškim raketnim nosačima Tu-160 postavile dve posade vazduhoplovstva velikog dometa. Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije proveli su u vazduhu više od 25 sati, prešavši preko 20 hiljada kilometara - rekao je Kobilaš.

On je dodao da „niko nije leteo duže avionom ove klase“.

Prethodni rekord postavljen je 2010. godini takođe na Tu-160, koji je tada u vazduhu proveo 24 sata i 24 minuta.

Kako je precizirano u Ministarstvu odbrane, let dva Tu-160 obavljen je iznad neutralnih voda centralnog dela Severnog ledenog okeana, Tihog okeana, Karskog mora, Laptevskog mora, Istočno-sibirskog, Čukotskog i Barencovog mora. Nosači raketa poleteli su i sleteli na aerodrom „Engels“.

Ministarstvo je dodalo da je tokom leta Tu-160 tri puta dopunio gorivo u vazduhu iz šest aviona Il-78.

- U određenim delovima maršrute, strateške nosače raketa Tu-160 pratili su lovci Su-35S, kao i avioni stranih zemalja - saopštilo je Ministarstvo.

Let ruskih bombardera odvijao se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Tu-160 su poznati i kao "Beli labudovi", zato što su ofarbani u belu - boju koja najbolje odbija radijaciju. To je urađeno radi zaštite posade u slučaju nuklearnog napada.

(Sputnjik)

Pogledajte više